26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Polsko: Nejhorší skandál současnosti

9. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/2 Křesťanská demokracie dnes a zítra, 9.1.2007, Autor: Kateřina Šťastná

Kdyby před zhruba dvěma týdny nepublikoval polský tisk výňatky z dokumentů, které obviňují Stanisława Wielguse z téměř dvacetileté spolupráce s komunistickou tajnou policií, od neděle 7. ledna by tento muž stanul v čele varšavské arcidiecéze.Úřad ale nakonec zastávat nebude. Těsně před inaugurací totiž ohlásil svou rezignaci.

Po obviněních tisku byl Stanisław Wielgus víceméně donucen, aby poskytl historikům souhlas k prozkoumání dokumentů v Institutu národní paměti. Řada věřících doufala, že uslyší důkaz o jeho nevině. Emeritní lublinský biskup Boleslaw Pylak tehdy v rozhovoru pro soukromou televizní stanici TVN24 uvedl, že Wielgus je čistý jako sklo. Dal by prý krk na to, že je nevinný. Minulý čtvrtek však historici sdělili šokující zprávu: „Není pochyb, že Stanisław Wielgus byl agentem státní bezpečnosti.“
Wilegus sám doposud nepopíral, že byl nucen kvůli svým cestám do zahraničí stýkat se s důstojníky tajné služby. „Ale nemám nikoho na svědomí, nikdy jsem nikomu slovem ani skutkem neublížil,“ říkal. Minulý pátek se však ke spolupráci přiznal: „Ublížil jsem církvi, když jsem popíral fakta o této spolupráci. To ohrozilo věrohodnost slov lidí církve, včetně kněží a biskupů, kteří mi projevili solidaritu.“ Přesto se však zdálo, že jeho omluva bude přijata a on v neděli do úřadu přece jen nastoupí.

JEDINÉ VHODNÉ ŘEŠENÍ
Když ve varšavské katedrále sv. Jana Křtitele místo slavnostního nastoupení do úřadu ohlašoval Stanisław Wielgus svou rezignaci, davem se hlasitě ozývaly souhlasné i nesouhlasné výkřiky. „Je to okamžik velké bolesti pro celou církev,“ uvedl Federico Lombardi, mluvčí Svatého stolce. V komentáři k situaci dále uvedl: „Jednání Mons. Wielguse za minulého komunistického režimu v Polsku těžce zkompromitovalo jeho autoritu také u věřících. Zřeknutí se úřadu varšavského stolce i okamžité přijetí demise ze strany Svatého otce se proto i přes jeho pokornou a dojemnou žádost o odpuštění ukázalo jako jediné vhodné řešení, jak čelit dezorientaci, která mezitím v této zemi vznikla.“ Zatím není známo, kam budou směřovat další kroky Stanisława Wielguse. Jisté je ale to, že vedením varšavské arcidiecéze dočasně pověřil papež sedmasedmdesátiletého Józefa Glempa, který toto místo (z důvodu pokročilého věku) v prosinci loňského roku opustil.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou