26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Polská církev se pravdy nebojí

16. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/3 Co poslouchají mladí křesťané, 16.1.2007, Autor: Kateřina Šťastná

Wielguse, obviněného ze spolupráce s komunistickou tajnou policií, postavili polští biskupové i Vatikán. Papež prý byl o jeho minulosti informován a chová k němu naprostou důvěru... Během pár dní se ale situace obrátila.

„Wielgus papeže obelhal, lhal o své minulosti a o práci pro tajné služby a pak tvrdil, že se svou minulostí papeže seznámil,“ uvedl biskup Tadeuzs Pieronek, někdejší rektor Papežské teologické akademie v Krakově, v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera.
„Až později se přiznal k odpovědnosti, aby tak znovu získal svou věrohodnost,“ dodal Pieronek. Také kardinál Giovanni Battista Re, prefekt Kongregace pro biskupy, řekl: „Když byl Mons. Wielgus jmenován, nevěděli jsme nic o jeho spolupráci s tajnými službami. Vědělo se jen o tom, že k jistým kontaktům došlo, ale nebylo známo nic o jeho rozsahu a důležitosti.“ Přitom – jak uvedl krakovský kněz Tadeusz Isakowicz-Zaleski – Wielgus si byl velmi dobře vědom, jaký druh spolupráce provozuje.

Chyba je v tisku?
Polská strana údajně zaslala do Vatikánu kopie dokumentů o spolupráci arcibiskupa až v pátek 5. ledna, v sobotu byly přeloženy do němčiny a v neděli ráno, v den plánované inaugurace, se s nimi seznámil papež. Jak však uvedla agentura Kathpress, kardinál Józef Glemp se za biskupa Wielguse postavil a odmítá tvrzení, že by Vatikánu záměrně nedal informace. „Chybu“ vidí především v médiích a jejich „tendenčním informování o případu“. „Papež zná Wielguse jako člověka dobře a věděl, že by byl dobrým pastýřem,“ řekl kardinál Glemp.
Jen od zveřejnění případu Wielguse se na Historickou komisi polské katolické církve obrátilo několik duchovních, kteří požádali o prozkoumání své minulosti. A pro podezření ze spolupráce odstoupil další kněz – Wawel Bielański z katedrály krakovského hradu.

Bolestivá pravda
Problémem se intenzivně zabývají také polští biskupové: „Církev se pravdy nebojí, dokonce ani když je ta pravda pro nás těžká a stydíme se za ni, když je bolestné ji přiznat,“ napsali v dopise, který se minulou neděli četl ve všech polských kostelích. Vznikl během mimořádného zasedání polských biskupů v pátek 12. ledna. Jeho tématem mimo jiné bylo, jak systémově řešit otázky spojené s materiály polských tajných služeb, týkající se katolických duchovních. Jak uvedl mluvčí polských biskupů Józef Kloch, bude ustavena komise, která má posuzovat dokumenty o spolupráci kněží. Snahou polských biskupů také je, aby informace o spolupráci jednotlivých duchovních nevyšly na povrch až na poslední chvíli, jako to bylo například v případě Stanisława Wielguse.



DALŠÍ OSUD WIELGUSE
Stanisław Wielgus, který zastával úřad varšavského arcibiskupa pouhé tři dny, bude nazván emeritním varšavským arcibiskupem. A jak uvedl mluvčí Józef Kloch, Wielgus bude i nadále přednášet na Katolické univerzitě v Lublinu, kde působil dlouhá léta jako rektor.

ABY NEDOŠLO KE ZKRESLENÍ
„Církev v Polsku za komunismu měla myslím daleko více možností než u nás a mohla se více bránit proti útlaku. Měla dosti značný vliv na lidi. Biskupové byli většinou na svých místech, kněží v nich mohli mít oporu,“ uvádí na svých internetových stránkách kardinál Miloslav Vlk a dodává, že je třeba zvážit mentalitu, sílu tlaku bezpečnosti na církev, na kněze, který podle jeho názoru nebyl tak silný jako u nás.
„Církev měla daleko více kontaktů s Vatikánem. Domnívám se, že ani tajná policie neměla a nemohla mít takovou razanci jako u nás. Je třeba prostě rozanalyzovat fenomén spolupráce kněží v této situaci i motivaci k ní... To by měl být dle mého názoru důležitý cíl práce komisí,“ píše kardinál Vlk. „Zjišťovat jednotlivé případy odděleně od těchto skutečností by dle mého názoru mohlo přinášet zkreslené výsledky.“
Celé prohlášení najdete na www.kardinal.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou