26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papežův „milostný dopis rodinám“

12. 4. 2016

|
Tisk
|

Dokument Radost lásky (Amoris laetitia) o rodině se dotýká jednoho z nejožehavějších témat v církvi i ve společnosti, neboť rodina dnes prochází hlubokou krizí. Nepřekvapí proto, že papežův text okamžitě vzbudil velký zájem.

Vydání: 2016/16 Nastupující plzeňský biskup se byl představit u sousedů, 12.4.2016, Autor: Martin T. Zikmund

Ohlasy jsou zaplaveny nejen noviny a sociální sítě, ale každý další den se objevují i nové reakce teologů a biskupů z různých zemí. Přitom text je teprve ve fázi překladu do většiny jazyků, neboť zatím byl oficiálně zveřejněn jen v šesti z nich, a to v těch světových. Američané a Němci měli „výhodu“, že jejich jazyky mezi ně patří. „Papežovým milostným dopisem rodinám“ nazval exhortaci předseda konference biskupů USA a arcibiskup z Louisville Joseph E. Kurtz a vyzval všechny katolíky, aby jej četli. Exhortace podle něj zve všechny, zejména manželské páry a rodiny, aby nikdy nepřestaly růst v lásce a uvědomovaly si stále více své poslání, jakož i krásu manželství a Kristova učení. Dokument Radost lásky odkrývá naději, kterou má Bůh pro nás, a Ježíšovo milosrdenství, které léčí a pozvedá, když chřadneme a klesáme. „Zvu všechny, aby četli a zamýšleli se nad tím, jak slova papeže Františka vztáhnout na naše životy, naše rodiny a naši společnost,“ dodává arbiskup Kurtz.
Papežův spis je „v první linii srdečné, hluboké, stejně jako i prakticky realizovatelné pozvání k životu v manželství a rodině,“ míní německý kardinál a mnichovský arcibiskup Reinhard Marx, předseda Německé biskupské konference. Přitom Marx zdůraznil, že Amoris laetitia staví před oči nejen církevní normy pro život rodiny a manželství, ale klade důraz i na roli svědomí při rozhodování. A právě to má podle něj dalekosáhlé důsledky i pro pastorační přístup k rozvedeným a znovusezdaným, jimž dosud podle církevního učení nebylo dovoleno přijímat svátosti.
„Je nutné každý jednotlivý případ posuzovat s ohledem na konkrétní životní situaci,“ míní Marx. „Prosíme zejména kněze, aby v duchu tohoto textu přistupovali k lidem,“ vyzval kardinál duchovenstvo. Z Božího milosrdenství by podle něj neměl být nikdo vylučován.
Žádná studená morálka od zeleného stolu
Františkova exhortace není „žádná studená morálka od zeleného stolu“, míní berlínský arcibiskup Heiner Koch, který podtrhl papežův záměr co nejvíce lidí znovu včlenit do života církve. Stejně jako papež připustil, že kvůli svému nemotornému pastoračnímu stylu církev nese podíl viny na tom, že se jí lidé ze ztroskotaných manželství a rozpadnutých rodin ztratili. Proto je třeba obnovit „citlivost a velkou odpovědnost“ v těchto věcech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou