26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papežova návštěva? O krok blíž

19. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/43 Dobrovolníci, 19.10.2011

Na pracovním obědě, při němž se prezident Václav Klaus setkal s českými a moravskými biskupy, se hovořilo především o dvou tématech – o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a o oslavách 1 150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, které se odehrají za dva roky na Velehradě. Společně se dohodli, že prezident jako hlava státu oficiálně pozve na toto výročí papeže Benedikta XVI.

Návštěvám papeže většinou předchází pozvání od hlavy dané země. „Biskupové proto navrhli panu prezidentovi, aby papeže na Velehrad pozval, a on souhlasil,“ uvedla tisková mluvčí ČBK Monika Vývodová. Biskupové s prezidentem dále hovořili o vztahu mezi církvemi a státem a majetkovém narovnání, na které se prezident dívá velmi optimisticky. „Majetkové vypořádání beru jako něco, co v podstatě probíhá, a já v něm nevidím žádný zádrhel. Nejsem informován o nějakém nebezpečí, že by to, co je už nastíněno a nastoleno, mělo být nějakým způsobem zbouráno,“ upřesnil po setkání Václav Klaus. Setkání s prezidentem se uskutečnilo v rámci pravidelného plenárního zasedání biskupů, jež se tentokrát konalo v augustiniánském klášteře na Malé Straně v Praze. Trvalo dva dny a biskupové na něm například schválili dodatek k dohodě o duchovní péči ve zdravotnictví mezi ČBK a Ekumenickou radou církví. Dodatek se konkrétně zabývá pastorační péčí v nemocnicích – především vysíláním nemocničních kaplanů a dobrovolníků do nemocnic.

BISKUPOVÉ K NEPOKOJŮM

Biskupové také mluvili o situaci ve Šluknovském výběžku, kde dlouhodobě špatná sociální situace přerostla v rasové napětí a násilné střety. Z diskuse nakonec vzniklo prohlášení, které biskupové společně vydali. „Nelze v žádném případě souhlasit s využíváním sporů na podporu extrémní rasistické pravice šířící nenávist a volající po nepřípustných krocích, které ubližují marginalizovaným. Žádné oko za oko, zub za zub,“ píší v prohlášení. Zároveň ale vítají regionální iniciativy jednotlivců a skupin dobrovolníků, kteří se nezištně snaží pomáhat potřebným a přispívat k pokojnému soužití místních obyvatel. „Rovněž s povděkem konstatujeme, že tamní farní společenství patří k těm, kteří vytvářejí ostrůvky pokoje, tolerance a vzájemného pochopení,“ dodávají biskupové.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou