26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež sloužil mši v Luandě pro milion lidí

24. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/13 Vzdělávání kněží, 24.3.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Africky srdečného i zmatečného přijetí se dostalo papeži při návštěvě Angoly. Desetitisíce lidí se tlačily na ulicích, když Benedikt XVI. projížděl v pátek 20. března z letiště na nunciaturu. Vláda totiž vyhlásila den papežova příjezdu jako sváteční den – nepracovalo se, školy a obchody zůstaly zavřeny. Novináři si ale stěžovali, že byli po určitou dobu úřady drženi v izolaci.

Horší bylo, že před sobotním papežovým setkáním s mládeží zahynuli dva chlapci v davu, jenž se chtěl prodrat na stadion. Papeže se tato událost bolestně dotkla a při nedělní slavné mši svaté na pláni Cimangola, které se účastnilo až milion lidí, se k této tragédii vrátil. „Milovaní bratři, chtěl bych do této eucharistie zahrnout zvláštní zádušní intenci za dva mladé lidi, kteří včera přišli o život na stadionu Dos Coqueiros. Svěřme je Ježíšovi, aby je přijal do svého království. Jejich rodičům a blízkým chci vyjádřit svou nejhlubší účast.“

PAPEŽŮV REKORD

Benedikt XVI. hovořil k lidem z bývalé portugalské kolonie, která se po osamostatnění v roce 1975 zmítala více než dvě desítky let v kruté občanské válce, v níž mnozí ztratili své blízké nebo byli sami zmrzačeni. Při zmíněné bohoslužbě proto papež zdůraznil, že „sem přišel právě proto, aby hlásal poselství odpuštění a naděje a nového života v Kristu“. Bez Krista prý nenastane pokoj v zemi, která je tak dlouho vysávána vnitřními konflikty. „Pokud je Boží zákon vysmíván, pohrdán a tupen, nemůže být výsledkem nic jiného než zpustošení a nespravedlnost,“ dodal Svatý otec.

LITURGICKÝ TANEC

I přes těžkosti, jimž Angolané musí čelit, však panovala na pláni Cimangola impozantní nálada, probleskovala tu neskrývaná radost statisíců; i liturgie byla zabarvena africkou mentalitou – např. přinášení obětních darů probíhalo při liturgickém tanci. Vše se přitom odehrávalo venku za třicetistupňového vedra, takže si papež občas musel utřít pot. Byla to mše pro největší počet lidí, jakou kdy Benedikt XVI. v době svého pontifikátu sloužil.

S NOVINÁŘI SE NEMAZLILI

Na stadionu v Luandě se 21. března Svatý otec sešel s 30 tisíci mladými lidmi, katolíky i nekatolíky. Papež je vyzval, aby neměli strach učinit závazná rozhodnutí, vždyť jim prý nechybí velkodušnost. „Proto vám říkám: Mějte odvahu! Odvažte se učinit taková rozhodnutí, protože ta jediná neničí svobodu, ale vytvářejí správný směr, umožňují kráčet vpřed a dosáhnout v životě něčeho velkého,“ uvedl. Odvaha ovšem zjevně chyběla státním úřadům. Když o den dříve papež hovořil s prezidentem země a s diplomatickým sborem o dodržování lidských práv, byli v tu dobu zahraniční reportéři a kriticky píšící domácí novináři uzavřeni ve vyhrazené místnosti. Nejen že neměli možnost vyjít, ale byl jim znemožněn i přístup k jakýmkoli informacím o probíhajícím dění. Svatý stolec oznámil, že bude vyžadovat od angolského velvyslance ve Vatikánu vysvětlení tohoto incidentu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou