26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež přijal rezignaci Josefa Hrdličky

7. 2. 2017

|
Tisk
|

O slovo „emeritní“ se minulou středu rozšířil titul olomouckého pomocného biskupa Josefa Hrdličky, který v lednu oslavil 75. narozeniny.

Vydání: 2017/6 Zasvěcení je dar, ne přežívání, 7.2.2017, Autor: Jiří Gračka



Papež František totiž právě 1. února přijal rezignaci, kterou mu biskup Hrdlička v uplynulých měsících poslal ve shodě s kanonickým právem. To od biskupů vyžaduje, aby se po dosažení 75 let svého života vzdali úřadu.
Rozhodnutím Svatého otce se završilo téměř sedmadvacetileté působení Mons. Hrdličky jako olomouckého pomocného biskupa. Do této funkce ho jmenoval papež Jan Pavel II. v březnu roku 1990, vysvěcen byl 7. dubna a jako biskupské heslo si zvolil citát z Janova evangelia Vos dixi amicos („Nazval jsem vás přáteli“).
A tomuto heslu svým jednáním dostál jak při četných návštěvách farností při biřmování a jiných příležitostech, tak z pozice biskupského delegáta pečujícího o jednotlivá pastorační centra v rámci diecézní kurie. „Kdybych jej měl nějak krátce charakterizovat, řekl bych, že každé setkání s ním byla ‚laskavost v přímém přenosu‘,“ shrnuje své dojmy z častých setkávání Luboš Nágl, který na arcibiskupství působí jako sekretář pro pastoraci, a dodává: „Když vás zavalí lavina laskavosti, kde nehrozí smrt, ale u srdce to člověka hřeje, tak to je přesně ten pocit. Ten jsem měl po celé čtvrtstoletí, kdy jsem mohl být blízkým spolupracovníkem otce biskupa.“
Jak připomíná arcibiskup Jan Graubner, ani uvolněním z úřadu setkávání biskupa Hrdličky s věřícími nekončí. „Doufáme, že i nadále zůstane mezi námi a bude navštěvovat farnosti. Proto mu přejeme ještě hodně sil a zdraví,“ uvedl olomoucký arcibiskup.
Na další spolupráci s emeritním pomocným biskupem se těší i členové Matice svatokopecké, jejímž je biskup Hrdlička už víc než dvacet let protektorem. „Je naším skutečným otcem a ochráncem – vždy ochotný, moudrý, vstřícný, nápomocný radou i skutkem,“ říká její jednatelka Zora Krejčí a zmiňuje, že velkou vzpruhou do další činnosti jsou pro ně slova biskupa Hrdličky při poutích nebo během každoročního adventního setkání. „Za to vše jsme mu nesmírně vděčni, těšíme se na pokračování v dosavadním setkávání a ze srdce mu přejeme pevné zdraví a hodně Boží milosti,“ dodává Zora Krejčí.
Další obsazení pozice olomouckého pomocného biskupa je nyní v rukou papeže Františka. „Svatému otci jsem žádost o jmenování nového pomocného biskupa podal,“ potvrzuje arcibiskup Graubner a dodává: „Počítám s tím, že vyřízení žádosti bude nějaký čas trvat. Tento čas je dobrou příležitostí k modlitbě. Prosím vás tedy o modlitbu za šťastnou volbu nového biskupa.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou