26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež odpoví na pozvání do Česka

13. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/3 Hlad ve třetím světě, 13.1.2009

Papež Benedikt XVI. v nejbližších týdnech odpoví prezidentu republiky Václavu Klausovi na oficiální pozvání k návštěvě České republiky. Potvrdil to velvyslanec ČR ve Vatikánu Pavel Vošalík. Podle něj poslala prezidentská kancelář papeži zvací dopis koncem loňského roku. Konkrétní datum papežova příjezdu však podle Vošalíka zřejmě dopis obsahovat nebude.

„Diplomatická jednání o návštěvě probíhají. Návštěva bude stoprocentně jistá až po tomto očekávaném potvrzení Vatikánu,“ uvedla k informacím Pavla Vošalíka mluvčí České biskupské konference (ČBK) Irena Sargánková. „Byl jsem (Vatikánem) ujištěn, že po Novém roce papež napíše odpověď panu prezidentovi. Dnes papež oficiálně zahájil diplomatický rok. Očekávám, že v nejbližších týdnech prezidentu republiky odpoví,“ uvedl Vošalík, jehož minulý čtvrtek přijal Benedikt XVI. spolu s ostatními členy diplomatického sboru.

BUDE TO V ZÁŘÍ?
V českých médiích i v církevních kruzích se už několik týdnů spekuluje o tom, že by papež mohl do Česka přijet letos v září. „Rozdělil bych přání a realitu. ČBK a kardinál Vlk hovoří o tom, že pozvali Svatého otce k návštěvě České republiky a rádi by, kdyby mohl navštívit ČR letos v září,“ poznamenal Vošalík. Podle papežského protokolu oznamují vatikánské úřady zahraniční cesty nejdříve šest měsíců před jejich uskutečněním. „Znamená to, že pokud by papež oznámil cestu nyní, přijel by v červnu. Nicméně můžeme s jistotou říct, že v prvním pololetí se návštěva neuskuteční,“ konstatoval Vošalík. Zároveň připustil, že zářijový termín je jednou z možností. „Navrhli ho čeští biskupové, ale musí vyhovovat i vatikánským úřadům a prezidentské kanceláři,“ doplnil. Prezident Václav Klaus pozval podle Vošalíka papeže už několikrát a návštěva nejvyššího představitele státu Vatikán se v ČR dlouhodobě připravuje.
Papež zatím pro letošní rok oznámil dvě oficiální zahraniční cesty, do Izraele a Afriky, na něž se v tuto chvíli ve Vatikánu intenzivně připravují. Obě jsou podle velvyslance náročné, jedna z nich je navíc velmi komplikovaná aktuální situací v Gaze.
(čtk, mach)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou