26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež i poutníci bojovali s počasím

11. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/37 Jak odpustit, když to nejde?, 11.9.2007, Autor: Martin T. Zikmund

Už dva dny před příjezdem papeže vytrvale pršelo a zmoklá Vídeň jakoby ustrnula. Když se však Svatý otec objevil o pátečním poledni ve svém papamobilu v ulicích rakouské metropole, nastal nevídaný pohyb: i přes prudké bubnování deště lidé chtěli vidět a přivítat papeže ve svém městě.

Byla mezi nimi i řada cizinců, zčásti turistů, kteří do Vídně přijeli bez ohledu na papežskou návštěvu. To možná vysvětluje, proč nedbali na instrukce pořadatelů a zvedali nad hlavami deštníky. Jakmile se totiž lidé začali více tisknout, bodali se jimi, až z toho vznikaly nepříjemné situace. Ti, kdo se svědomitě připravili, oblékli se do pláštěnek.

My máme papeže rádi
Hlavní setkání Svatého otce s Vídeňany se konalo v pátek na hradním nádvoří. Papež vešel nejprve do kostela zvaného Am Hof, poklekl před monstrancí s Nejsvětější svátostí, pomodlil se a vyšel spolu s doprovodem po schodech na rozlehlý balkón, aby mohl promluvit ke shromážděným věřícím. Bylo mezi nimi značné množství dětí z církevních škol a farností. A spolu s nimi také řada řeholních sester a lidí nejrůznějšího věku. Dojemně působilo, jak děti i ti nejstarší dokázali za zpěvu písní čekat až tři hodiny na příjezd papeže. „Ne, déšť vůbec nevadí, my máme papeže rádi,“ komentovala nepřízeň počasí jedna z řeholních sester. A na otázku, čeho si na současném papeži nejvíce váží, odpověděla pozoruhodně: „Toho, že se ve světě zastává pravdy.“ Když byl projev papeže přerušen výpadkem elektrického proudu, začali se biskupové, papež i lidé na prostranství modlit a zpívat. Také počasí, které – jak se zdálo – chtělo mermomocí všechno pokazit, se muselo poddat.

Putování proti proudu
Hlavním cílem papežovy návštěvy se měla stát a také se stala svatyně v Mariazell. Ani na tomto posvátném místě to však nemělo být jednoduché. Jeden z novinářů vyjádřil pocity všech účastníků: „Počasí se rozhodlo maximálně odradit středoevropské katolíky od dnešní pouti.“ O dvě hodiny později bylo oznámeno, že papež nemůže do Mariazell přiletět vrtulníkem, neboť to vzhledem k povětrnostním podmínkám nebylo bezpečné. I po souši však byla cesta složitá. Horská bystřina tekoucí vedle úzké příjezdové komunikace se totiž změnila v prudce tekoucí řeku, jež svými zvlněnými jazyky dosahovala takřka až k silnici.

Zážitek katolicity
V Mariazell se nakonec shromáždilo na 33 tisíc poutníků. Převažovali Rakušané, ale početné výpravy přijely také z Polska, Slovenska, Chorvatska a jiných míst. Zastoupeni zde byli rovněž poutníci z Čech a Moravy, i když ve skromnějším počtu. „Nesmírně se mi tu líbí. Byla jsem ráda, že se liturgie slavila ve více jazycích. Jsme na mariánském místě a Panna Maria je matka všech – Rakušanů, Němců, Maďarů i slovanských národů,“ popsala své pocity poutnice Marie Olšanská z Brna. Propojení řady národů ocenil i olomoucký arcibiskup Jan Graubner: „Toto se našim hostitelům opravdu podařilo, bylo krásné zažívat univerzalitu církve,“ řekl moravský metropolita Katolickému týdeníku.



Papež přiletěl do Rakouska nachlazený
Se silným nachlazením přicestoval papež Benedikt XVI. na svou letos jedinou oficiální návštěvu evropské země. Už při středeční generální audienci bylo na jeho hlase jasně poznat, že je nachlazený. Navíc jeho návštěvu Rakouska provázel vytrvalý déšť, prudký nárazový vítr a nízké teploty. Tiskový mluvčí Vatikánu Federico Lombardi však uvedl, že není třeba se obávat o papežovo zdraví. Zareagoval tak na spekulace novinářů, že Svatý otec kvůli nachlazení zkrátí své promluvy v Rakousku.
Na 150 dětí přivítalo Svatého otce na letišti ve Vídni písní „Zdravíme tě, papeži Benedikte“. Dalších více než 500 dětí pak napsalo papeži dopis a nakreslilo mu obrázky na téma jeho návštěvy Rakouska. Pět z nich mu je předalo v neděli po tradiční modlitbě Anděl Páně. 
- Po mši svaté a po obědě s rakouskými biskupy v Mariazell dostal Benedikt XVI. od biskupů darem CD s nahrávkou mariánských písní. Kuriozitou je, že CD nazpívali sami biskupové.
Přestože papežova návštěva Rakouska byla poměrně krátká a – jak uvedly agentury – spíše „komorní“, zájem médií o ni rozhodně nebyl malý. V tiskovém středisku se totiž akreditovalo na 1700 novinářů z různých zemí Evropy. O bezpečnost hlavy církve se staralo na 2200 policistů, 150 příslušníků elitních jednotek Cobra i desítky členů vatikánské švýcarské gardy, na střechách domů byli ostřelovači a ve vzduchu nepřetržitě několik vrtulníků. 
- Kopii mariazellské madony má papež ve své kapli ve Vatikánu. Jak uvedl v listu rakouským věřícím, do papežského sídla ji ze štýrského poutního místa přivezl už jeho předchůdce Jan Pavel II.
- Mezi zhruba tisícovkou věřících ze Slovenska, kteří do rakouského Mariazell přicestovali ve třiadvaceti autobusech, byla také početná skupina bezdomovců spolu se sestrami Matky Terezy, které se jim věnují.
Připravila kš



Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou