26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Pán je milosrdný: poslal nám spršku'

22. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/30 Setkání mládeže ActIv8 na Velehradě, 22.7.2008, Autor: Jiří Macháně

Zatímco v Sydney začínala závěrečná mše svatá Světových dnů mládeže s papežem Benediktem XVI., účastníci paralelního velehradského setkání ActIv8 byli pohrouženi do tmy. Úderem druhé hodiny nad ránem však byl prostor vedle baziliky zaplněn sedící, ležící, bdělou i pospávající mládeží. Všichni čekali na začátek telemostu zprostředkovaného TV Noe.

V jedné chvíli velehradští diváci opravdu zpozorněli – zprvu je nesměle roztleskal detailní záběr z biřmování, které v Sydney uděloval Svatý otec, pak se na obrazovkách mezi dvaceti čtyřmi mladými biřmovanci z celého světa objevila i česká dvojice: Václav Rylko a jeho kmotr Filip Landa.
Část přítomných na Velehradě pak při přímluvách pronášených na druhé polokouli zahnala dešťová přeháňka, větší déšť ještě přišel před začátkem bohoslužby oběti.
„Tak se rozhlížím, jestli jste se vůbec probudili,“ zahájil pak ve čtyři hodiny ráno arcibiskup Jan Graubner závěrečnou velehradskou bohoslužbu. „Trochu jsem se té brzké hodiny bál, zda bude vůbec možné kázat. Ukázalo se ale, že Pán je milosrdný: poslal nám spršku,“ žertoval olomoucký arcibiskup. Se začátkem evangelia začali bohoslužbu doprovázet probouzející se ptáci a slunce pomalu zahánělo tmu po probdělé noci. V promluvě arcibiskup Graubner zdůraznil význam misijního poslání mladých křesťanů: „Po mši svaté se všichni rozejdeme, ale to, co jsme prožili, si nesmíme nechat pro sebe.“
Na závěr mše svaté obdrželi zástupci českých, moravských i slovanských diecézí encykliku Spe salvi papeže Benedikta XVI. Mladí lidé ze skupinky, která měla na starosti liturgické tance, pak jako symbol Ducha Svatého vypustili holubice.
Závěrečná slova mše svaté, tedy propuštění „Jděte ve jménu Páně“, slyšel každý z přítomných osobně z úst některého biskupa nebo kněze a zároveň z jejich rukou obdržel drobný dárek: kapsli na klíče, která ukrývala vzkaz – motto setkání mládeže v Sydney i na Velehradě: „Dostanete sílu Ducha Svatého, který na vás sestoupí, a budete jeho svědky,“ (Sk 1,8).
Více o setkání mládeže ActIv8 na tematické dvoustraně 4–5.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou