26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Oslavy 'církevního silvestra' v plném proudu

24. 11. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/48 Ticho, 24.11.2009

Nejen konec kalendářního roku provázejí bouřlivé oslavy – mnoho věřících prožívá i konec roku církevního, na jehož konci je nedělní slavnost Krista Krále. Tuto středu se s uplynulým rokem rozloučí například studenti v Brně – tradičním mecheche, jak tuto oslavu „křesťanského silvestra“ nazývají. Ve Zlíně se rozloučili se starým liturgickým rokem sice už tuto neděli, ale pokračovat budou i neděli příští.

Do řízků, bramborového salátu a jiných dobrot se s chutí pustili v neděli po polední modlitbě Anděl Páně věřící ve zlínské farnosti Panny Marie Pomocnice křesťanů. Přijali pozvání ke společnému obědu ve farním klubu, aby tak oslavili závěr církevního roku. Podmínkou vstupu bylo přinesení jídla na společný stůl. Na dvou kulečníkových stolech pak na jedlíky čekaly mísy plné dobrot. „Řízky jsem smažila večer a salát míchala až v noci, když děti spaly,“ pochlubila se trojnásobná maminka Jana Brhelová, která přišla na oslavu s celou rodinou. „Je to pěkná oslava svátku Ježíše Krista Krále. Můžeme si tu popovídat s přáteli a děti mají přitom svůj vlastní program,“ pochvaluje si odpoledne farnice. Po úvodní modlitbě Anděl Páně místní farář P. Ladislav Kozubík pokrmy požehnal a všichni se s chutí pustili do jídla. Po obědě pak začalo odpoledne plné her, soutěží, hudby a tance, na závěr přišel i kouzelník. Farníci z druhé zlínské farnosti – svatých Filipa a Jakuba – mají oslavy závěru církevního roku teprve před sebou. Tuto sobotu si poprvé zatancují na tzv. silvestrovském plesání, které pro ně letos farnost uspořádala. „V minulých letech u nás církevní silvestr slavili většinou jen studenti. Letos jsme se rozhodli uspořádat k této příležitosti ples pro všechny farníky, aby jej mohli oslavit všichni společně,“ vysvětluje místní farář P. Ivan Fišar a prozrazuje, že se návštěvníci akce mohou těšit na tombolu, pestrý zábavný program, a dokonce na scénku v podání kněží.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou