9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Orlové slavili osmdesát let svatohostýnských poutí

24. 8. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/35 Humor v církvi, 24.8.2010, Autor: Jiří Macháně

Minulou neděli – podle předpovědí v jednom z posledních tropických dní letošních prázdnin – vystoupalo na vrchol Svatého Hostýna několik tisíc členů Orla. Slavili zde svou tradiční pouť. Letos si navíc připomínali celých osmdesát let od začátku tohoto orelského svatohostýnského putování.

Sázkou, úctyhodným sportovním výkonem a netradiční formou pouti oslavil výročí Lukáš Německý. Stoupání z Bystřice pod Hostýnem až před svatohostýnskou baziliku zdolal na inlajnových bruslích a na vrcholu táhlého stoupání před chrámem ho halasně vítal nemalý hlouček fandících Orlů. Ti se na jubilejní pouť sjeli z celé republiky. Při slavnostním průvodu tak byly k vidění prapory nejen z moravských jednot, ale také z daleké Plzně či Českých Budějovic. „Slavíme zároveň dvacet let od obnovení Orla. Těší nás, že se rozvíjí a že přes řadu potíží se toto dílo daří,“ pochvaloval si účast generální sekretář Orla Ladislav Kotík.
Pouť pro mnohé účastníky začala už v sobotu v podvečer, kdy se konal běh do vrchu a také noční křížová cesta, při níž hostýnský vrch osvětlily stovky svíček, které si Orli nesli v rukou.
V prosluněném nedělním ránu pak program vyvrcholil slavnostním defilé orelských praporů a mší svatou, kterou celebroval biskup Pavel Posád. Ten v úvodu své promluvy připomněl historii srpnových orelských poutí na Svatém Hostýně. „Je to velmi dlouhá doba a nádherná tradice. Dnes se tu můžeme ponořit do minulosti a připomenout si všechna ta léta,“ uvedl biskup Pavel Posád, jenž také zdůraznil, že je mu sympatické, jak se Orel snaží přinést užitek pro člověka, pro zdraví jeho těla i ducha. Po mši svaté připravili organizátoři na orelské shromáždění program nazvaný Cesta Orla. Měl připomenout historii i současnost této křesťanské sportovní organizace.

PROTEST NA POUTI
Mezi orelskými poutníky byla nápadná skupina oblečená do žlutých triček, na jejichž zádech byl vedle podobizny zakladatele Orla Mons. Jana Šrámka nápis „Orlové, vraťme se ke kořenům“. Na začátku programu pak tito lidé vystoupili s transparentem proti současnému vedení organizace. „Návrat ke kořenům je návrat ke křesťanským hodnotám, které Orlu vdechl jeho zakladatel. Chceme odchod starosty Šustra z funkce. Je pro nás kontroverzní. Nelíbí se mi také, že prakticky celé vedení Orla vstoupilo do TOP 09,“ říká jeden z protestujících Václav Lednický. Organizátory pouti protest podle jejich slov zaskočil. „Orelská pouť – zvlášť ve výročním roce – by měla být něčím, co nás sjednocuje, a ne příležitostí, kdy se ukazuje rozdělení. Tyto problémy se mají řešit jinde a způsobem, který určují naše stanovy,“ uvedl pro KT generální sekretář Ladislav Kotík.


Na svatohostýnském vrchu bylo o minulém víkendu velmi rušno. Vedle poutníků ze Štípy a okolí se na nejvýše položené poutní místo Moravy vypravili v sobotu i pedagogové zúčastnivší se druhého ročníku své pouti. Při mši svaté je oslovil kázáním břevnovský převor P. Prokop Siostrzonek, který v tezích o tom, jaký by měl být pedagog, vyšel z řehole sv. Benedikta. Po mši svaté pak navázal přednáškou v Jurkovičově sále. Učitelé, kteří na pouť nedorazili, naleznou jednotlivé body promluvy a přednášky na www.katyd.cz.
Promluva je ke zhlédnutí také na www.hostyn.cz.
(red)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou