26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Opravený Velehrad uvítal tisíce poutníků

18. 7. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/29 Kauza Bezák rozděluje Slovensko, 18.7.2012, Autor: Jiří Gračka

Tropická vedra a rekonstruovaný areál kolem baziliky – to byly oproti loňskému roku dvě hlavní změny, které letos provázely účastníky Dnů lidí dobré vůle a Národní cyrilometodějské poutě na Velehradě. Teplotami dosahujícími ve stínu až 36 stupňů se ale nedaly odradit desítky tisíc návštěvníků, kteří si mohli vybírat z bohatého programu a také se zúčastnit poutní mše u příležitosti svátku sv. Cyrila a Metoděje.

Poutníci se na Velehradě začali shromažďovat ve čtvrtek 5. července už od brzkého rána. Kromě pouťových atrakcí a stánků je zde vítaly také usměvavé dobrovolnice, rozdávající texty mešních písní, a mezi nimi i místní farnice Alena Kouřilová. „Odmala jsem velehradskou pouť vnímala jako zábavu, ale s rostoucím věkem se mi otevírá i její rovina duchovní. Proto jsem se taky rozhodla nabídnout pomoc,“ svěřila se KT dívka.

Hlavní mši svaté na nádvoří před bazilikou předsedal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a s homilií před věřícími vystoupil emeritní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk. Ve své promluvě několikrát zmínil jubileum 1 150 let od příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu, které připadá na příští rok. „Tato událost se týká opravdu celého národa,“ zdůraznil kardinál Vlk a varoval před oddělováním víry a duchovních hodnot od kultury a veřejného života, jinak podle něj hrozí nebezpečí, že veřejný život bude zmrzačen.

Stejně jako každý rok se i letos v závěru slavnostní bohoslužby předávala několika osobnostem ocenění České biskupské konference. Řád sv. Cyrila a Metoděje tak obdržel výtvarník Milivoj Husák, děkovné uznání ČBK z rukou kardinála Duky převzali básnířka a bývalá disidentka Iva Kotrlá, fotograf Jindřich Štreit a vedoucí Svatomichalské gregoriánské scholy Josef Gerbrich. Pamětní medailí ČBK byli pak oceněni zakladatelka hospicového hnutí Marie Svatošová, ředitel České katolické charity Jaroslav Dufek a filmový pracovník Bohumil Svoboda.

VOZÍČKÁŘI DORAZILI V REKORDNÍM POČTU

Na Velehrad ovšem nelákala návštěvníky jen poutní mše svatá, ale také bohatý program, který se zde v rámci třináctého ročníku Dnů lidí dobré vůle uskutečnil předchozího dne. Zájemci si mohli vybírat z množství sportovních i kulturních akcí nebo se zapojit do ručního přepisování Bible či do aktivit pro ochranu životního prostředí. Novinkou se stal kurz „Škola lásky v rodině“.

Rekordní účast zaznamenalo letos mezinárodní setkání vozíčkářů, kterých na Velehrad dorazilo celkem 111. Setkání, které se v rámci Dnů lidí dobré vůle koná již podvanácté, zahájila odpoledne mše svatá. Vedle handicapovaných se jí zúčastnila také stovka poutníků, kteří přišli na Velehrad pěšky ze Svatého Hostýna a po cestě se občerstvili gulášem, který jim jako každý rok rozdávali v Jalubí redaktoři KT.

Vrcholem středečního programu se stal večerní Koncert lidí dobré vůle, během něhož mohli diváci na Velehradě i u televizních obrazovek či rozhlasových přijímačů posílat příspěvky na čtyři vybrané charitativní projekty. Celkem se tak podařilo shromáždit 850 tisíc korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou