23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Od první adventní neděle je církev 'učící se'

4. 12. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/49 Než se Ježíš narodil, 4.12.2007, Autor: Jiří Macháně

Čeští a moravští biskupové připravili a schválili na svém 68. plenárním zasedání homiletický projekt Učící se církev. Rozběhl se už minulou neděli, kdy měli kněží všech diecézí v Česku začít s šestiletým cyklem tematických kázání. Hovořili jsme o něm s předsedou ČBK, arcibiskupem Janem Graubnerem.

Proč projekt Učící se církev vznikl?

Biskupové se už delší dobu zabývají otázkou malé vzdělanosti věřících. Částečně to můžeme vysvětlovat chybějící náboženskou výukou u celých generací a nedostatkem náboženské literatury v době komunismu. To se ovšem v posledních letech změnilo. Literatury máme hodně a dost laiků studuje na teologických fakultách. Stále je to málo. Organizují se různé přednášky a kurzy. Někde se dokonce pokusili o jakousi nedělní školu pro dospělé, ale moc se to neujalo. Každou neděli však kazatelé oslovují téměř půl milionu účastníků bohoslužeb. Kladli jsme si otázku: Jsou všechna kázání dobře využitá?

A k čemu jste došli?
Kazatel má pokušení vracet se častěji ke svým oblíbeným tématům, ale na některá třeba nikdy nedojde. Kdysi před II. vatikánským koncilem se dělávala cyklická kázání, třeba několik nedělí po sobě bylo o svátostech nebo o Desateru přikázání. Koncil však zdůraznil, že se má především vycházet z Písma, které se při mši předčítá. To je třeba respektovat. Už před 30 lety se touto otázkou zabýval dr. Bradáč, učitel liturgiky v Olomouci, a vymyslel program nedělních kázání na šest let tak, že se během celého cyklu proberou všechna důležitá témata, ale nejsou řazena tematicky (například sedm svátostí za sebou), nýbrž kázání vychází z některého čtení, takže například Desatero bude na přeskáčku, ale nic tam nebude chybět.

Inspirovali jste se v cizině?
Neznám takový projekt ze žádné země. Když se o našem programu dověděla římská agentura SIR, kladla mi podobné otázky jako vy a informovala o něm do světa. Snad to bylo zajímavé tím, že jako první reagujeme na výzvu papeže Benedikta XVI., který v postsynodální exhortaci Sacramentum Caritatis vyzvedá katechetický a povzbuzující účel homilie a považuje za vhodné mít tematická kázání o velkých tématech křesťanské víry.

Nakolik je program pro kněze závazný?
Je to společný program vyhlášený biskupskou konferencí, takže by měl být přijat všemi kněžími. Počítá se s výjimkami v takových situacích, jako je místní pouť, biřmování nebo první svaté přijímání. Kněz však ví, co kvůli nějaké slavnosti vynechal, a měl by to podle svého uvážení někdy doplnit.

Pozná prostý věřící, že budou homilie nějak jiné?
Nemusí to poznat. Pokud by třeba o jedné neděli navštívil více kostelů, všimne si, že téma je stejné, i když zpracování záleží na každém kazateli.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou