26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Oceněné fotografie z českých věznic

12. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/42 Toleranční patent, 12.10.2011, Autor: Jan Paulas

Fotografové Alena Dvořáková a Viktor Fischer, s jejichž snímky se čtenáři setkávají na stránkách Katolického týdeníku a Cyrilometodějského kalendáře, získali nejvýznamnější ocenění v oblasti novinářské fotografie, které se u nás uděluje.

Porota prestižní soutěže Czech Press Photo je ocenila v kategorii Každodenní život hned 1. místem. A navíc za téma, které se úzce dotýká života církve: Vězeňská duchovní služba. Jak se vůbec zrodí nápad vydat se s fotoaparátem do věznice? „Na začátku byla naše zvědavost,“ přiznává Alena Dvořáková, „někteří si dovedeme představit, jak se někdo dostane do vězení, jak to tam zhruba vypadá, jaký tam panuje režim, ale jak v takových podmínkách absolutní ztráty svobody a soukromí funguje duchovní služba, to jsme si představit nedovedli,“ vysvětlu- je. Vedle zachycování každodenního života ve věznicích se tak oba fotografové zaměřili právě na práci vězeňských kaplanů a dobrovolných duchovních z celkem deseti církví, kteří zde působí. Nejsilnější zážitek, který si z této mise oba ocenění fotografové odnesli, je přitom potkal hned na začátku: „První věznice, kterou jsme navštívili, byly Valdice a bylo to před Vánoci. A tak jsme se tam zúčastnili předvánoční bohoslužby, během níž ale zavládla tak tísnivě smutná atmosféra beznaděje, že to byla chvíle, kdy jsme si řekli: Tak tohle nezvládneme. A uvažovali jsme, že od projektu odstoupíme.“ Nakonec však oba vydrželi, a tak jejich fotografický cyklus mohou zanedlouho vidět i návštěvníci výstavy Czech Press Photo. Ta proběhne od 16. listopadu do 31. ledna na pražské Staroměstské radnici. Snímky lze zhlédnout také na www.czechpressphoto.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou