26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Obama chce zrovnoprávnit homosexuální svazky

21. 10. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/43 Víno nejen mešní, 21.10.2009

Vláda USA se ústy svého prezidenta Backa Obamy nechala minulý týden slyšet, že se pokusí o zrovnoprávnění manželství a homosexuálního soužití. Chtějí toho dosáhnout zrušením zákona nazvaného Obrana manželství (Defense of Marriage Act).

Zákon na obranu manželství platí v USA od roku 1996 a dává manželství mezi mužem a ženou naprosto výsadní postavení oproti jakýmkoli jiným svazkům. To se má ale v blízké budoucnosti změnit. „Nadejde čas, kdy jako národ uznáme, že svazek mezi dvěma muži nebo mezi dvěma ženami je stejně pravdivý a hodný uznání, jako je svazek mezi mužem a ženou,“ řekl americký prezident na svém setkání s největší organizací zasazující se v USA za tzv. práva homosexuálů. Ve svém projevu kritizoval tradiční pojetí rodiny založené na svazku mezi mužem a ženou a zároveň se opřel do skupin, které hájí instituci manželství, protože – podle jeho názoru – „uplatňují zavádějící a společnost rozdělující argumenty, a podporují tak v lidech usazený strach z politických a ideologických změn“. Za „naprosto šokující“ označil obsah Obamova projevu Tony Perkins, prezident Rady pro rozvoj rodiny (Family Research Council) – křesťanské organizace, která se zaměřuje na podporu tradiční rodiny a obranu křesťanských hodnot v USA. „Američané dali ve volbách prezidentu Obamovi mandát k tomu, aby je vyvedl z ekonomické krize, a ne aby prováděl radikální společenské změny v oblasti homosexuálních svazků,“ domnívá se Perkins. Obama podle něj svou pro-homosexuální politiku ve své volební kampani velmi dobře skryl. „Teď už má volby za sebou, vedle sebe liberální kongres, je proto v pozici, kdy může předefinovat význam a pozici manželství,“ povzdechl si Tony Perkins. Zato někteří komentátoři Obamova projevu, kteří zastupují nejrůznější pro-homosexuální organizace, nebyli ani s takto jim příznivým projevem spokojeni. „Prezident by měl zveřejnit přesný časový plán slibovaných kroků,“ ozývá se z jejich řad.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou