26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

O investicích rozhodnou etická kritéria

19. 8. 2014

|
Tisk
|

Řadu otázek a spekulací vyvolala informace, že začal pracovat investiční fond, který má spravovat finanční prostředky církve získané z majetkového narovnání církve se státem. Fakta o jeho činnosti představuje ekonom pražské arcidiecéze KAREL ŠTÍCHA.

Vydání: 2014/34 Papež přijel. Korea na kolenou, 19.8.2014, Autor: Jiří Prinz

Fond slouží k investování svěřených prostředků, aby přinášely výnosy. Tyto výnosy jsou pak zejména určeny, aby byly reinvestovány, a spoluvytvářely tak budoucí ekonomickou základnu církve. Hovořit tedy v tuto chvíli o tom, že bude něco financováno z výnosu tohoto fondu, je tudíž vlastně protimluv.

Až bude fond natolik silný, že bude vynášet takové prostředky, které budou moci být vraceny diecézím, budou z něj financovány provozní náklady na duchovní činnost, tj. to, co je nyní hrazeno ze státního příspěvku – tedy například platy duchovních.

Postupně bude klesat státní příspěvek na provoz církve a církev bude muset mít na to, aby tento výpadek pokryla. Zdrojů je pochopitelně více a jedním z nich bude výnos z investičního fondu. Poměr, v jakém budou jednotlivé diecéze výnosu využívat, bude přitom individuální: diecéze, která má například více lesů, bude moci na platy duchovních více použít výnosy z těchto lesů, zatímco diecéze, která má lesů méně, bude muset více využívat výnosu z fondu.

Ten klíč je naprosto triviální: diecéze budou dostávat tolik, kolik samy investovaly. Myšlenka společného fondu byla založena na skloubení dvou zdánlivě neřešitelných principů: jeden princip požadoval, aby se postupovalo pokud možno společně, druhý kladl důraz na to, aby nešlo o jakýsi socialistický režim, v němž je všechno všech. Nakonec jsme nalezli řešení, že se finanční náhrada, kterou církev od státu v rámci vyrovnání obdrží, rozdělí mezi jednotlivé diecéze podle určitých objektivních měřítek: počty duchovních, věřících, množství kostelů, rozloha diecéze atd. Následně se každá diecéze rozhodne, jakou část finanční náhrady, která na ni připadla, svěří a investuje do fondu. A kolik investuje, tolik získá na výnosech.

Pokud jde o výši částky, musím upozornit, že taková informace není z čistě strategických důvodů určena ke zveřejnění. Můžeme pouze sdělit, že jde o částku, která je dána součtem rozhodnutí všech zúčastněných subjektů. Těch subjektů je celkem devět. Jde o všech osm našich diecézí plus Českou biskupskou konferenci. I řády měly možnost do fondu vstoupit, ale nakonec se rozhodly tak neučinit. Když v budoucnu změní své stanovisko, zůstává pro ně tato možnost nadále otevřená.

Prvořadým úkolem je na základě etických kritérií vymezit oblasti, do nichž investovat nelze. Tím se otevírá prostor pro oblasti, do kterých investovat půjde. To může někdy být velice náročné definovat. Uvažme například situaci, kdy jistá firma vyrábí ocelové plechy, z nichž potom další výrobce zhotoví zbraň. Smíme do takové ocelárny investovat? Pro nás musí být rozhodující výstup z toho kterého podniku, nikoli jak s tímto výstupem naloží další firma. To bychom pak nemohli investovat do ničeho. Proto jsme si určili řadu omezení, která mají zabránit eticky konfliktním situacím. Jedno z nich například říká, že nebudeme nakupovat nejasné produkty na finančním trhu. Jiné omezení nás zase zavazuje, abychom nepodporovali investice v oblasti komodit (surovin). V tomto druhu obchodu totiž podle nás nejde o to, vytvářet hodnoty, nýbrž o spekulaci, na níž, abychom my mohli vydělat, by musel vždy někdo jiný prodělat.

Vždy lze udělat pouze tolik, aby se takové nebezpečí minimalizovalo. Říci, že je to zcela vyloučené, nelze. Když přijde třetí světová válka a civilizace skončí v troskách, skončí v nich nejspíš i náš fond. My jsme ale udělali maximum, aby byly v co největší míře eliminovány lidské faktory, které by k bankrotu mohly vést.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou