26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

O bohoslužby je zájem i na internetu

18. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/4 Vládní reformy, 18.1.2011

Mezi poutní místa i české a moravské farnosti, které obohacují svoji pastoraci internetovým přenosem bohoslužeb, se v minulých dnech zařadil Starý Lískovec v Brně. Hned první vysílání mše svaté na internetu se tu setkalo s nečekaným zájmem.

„Uvítali jsme zájem společnosti, která provozuje televizní natáčení a internetové vysílání v naší městské části. Lidem se líbí například jejich přenosy ze sportovních utkání. Když od nich farnost dostala nabídku prezentace duchovního života, okamžitě jsem souhlasil,“ říká farář v Brně – Starém Lískovci P. Pavel Opatřil. Premiéra mše svaté na internetu zde proběhla o svátku Křtu Páně. Rozhodlo se to rychle, příprava trvala jen několik hodin, pro většinu farníků byla kamera v kostele překvapením. „I když výsledek nese drobné stopy provizoria, ohlasy veřejnosti jsou bohaté a lidé se už těší na další vysílání z kostela. Nejvíce nás udivil a potěšil právě zájem veřejnosti. Přenos a následně záznam zhlédlo už během neděle více než 700 lidí,“ vysvětluje P. Pavel Opatřil. Ve vysílání hodlají Lískovečtí pokračovat. „Nejdříve se to budeme učit při podobných výjimečných příležitostech. Rád bych například přiblížil veřejnosti hojně navštěvované bohoslužby slova v místním domově seniorů. Záleží také na finančních okolnostech. Ale domnívám se, že budou příznivé. Před časem totiž farnost umožnila umístění internetového vysílače na kostelní věži, z čehož nám smluvně plyne několik zajímavých výhod, jako je bezplatný přístup k internetu a podobně. Nevyužít jich by jistě byla chyba,“ usmívá se lískovecký farář.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou