16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nemocniční kaplani mají svou asociaci

26. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/44 Češi a Moravané, 26.10.2011

Převratnou novinkou na poli pastorace nemocných se stal minulou sobotu vznik Asociace nemocničních kaplanů (ANK). Stalo se tak v kapli Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči. Asociace má už nyní více než dvacet členů převážně ve velkých městech s jasným posláním: zajišťovat duchovní službu pro nemocné – nikoli však pouze pro ty věřící.

„Když se na to podíváme čistě statisticky, je jasné, že v nemocnicích potkáváme většinou lidi, kteří se k víře nehlásí. Jenže to vůbec neznamená, že bychom o ně neměli mít zájem nebo že nás nepřijímají,“ říká předseda nově založené asociace Vítězslav Vurst. „Nejdříve ale potřebujeme překonat bariéru. Je třeba s nimi mluvit, vysvětlit jim, co jsou duchovní potřeby, které souvisí s existenciálními otázkami. Když se dostaneme na tuto rovinu, berou nás docela jinak.“ Příkladem může být příběh mladé dívky trpící mentální poruchou příjmu potravy, kterou její stav dovedl k hospitalizaci v psychiatrické léčebně. „Své situaci nerozuměla, byla stažená do sebe, s pacienty ani personálem nekomunikovala. Protože delší dobu prožívala krizi víry, odmítala i duchovního. Teprve opakovanými návštěvami nemocničního kaplana, který si na ni udělal potřebný čas, jenž scházel personálu na oddělení, začala postupně  přijímat pomoc,“ říká kaplan Jaromír Odrobiňák a přiznává: „Pro kaplana to pak byla velká radost, když postupně začala spolupracovat se zdravotníky, zapojila se do aktivit v léčebně a posléze odešla do stacionáře, protože další hospitalizace nebyla nutná. A dokonce se vrátila i k praktikování své víry.“ Podnět k založení asociace dali sami kaplani. V Praze se už dříve scházela skupina věřících, kteří společně absolvovali kurz pro nemocniční duchovní. Činnost tohoto společenství nyní vyústila ve zřízení asociace. „Potřebujeme o svých otázkách společně hovořit,“ vysvětluje předseda ANK Vítězslav Vurst. Kaplany přijela do Krče povzbudit i předsedkyně obdobné litevské asociace Dana Kalnina-Zakis. „Sloužíte všem lidem. Nedíváte se při tom na obličej, na vzhled. Sloužíte lidem různého vyznání i lidem, kteří žádnou víru nežijí. Kaplanství je zkrátka služba,“ připomněla českým nemocničním kaplanům.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou