16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejkrásnější den devítiletého života

17. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/25 Desatero šťastně strávených prázdnin, 17.6.2008, Autor: Václav Štaud

Prvního června proběhly na mnoha místech oslavy Dne dětí. V Opavě to byl současně i velký den pro řadu školáků, kteří na dvou místech metropole českého Slezska poprvé prožili plnou účast na slavení eucharistie. Celkem dvacet sedm malých katolíků poprvé přistoupilo ke stolu Páně ve farním chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

Maminky svoje děti pečlivě vystrojily a s hrdostí je přivedly před obětní stůl. Rozsáhlý chrám, konkatedrála ostravsko-opavské diecéze, byl v 10 hodin zcela zaplněn, přestože to byla toho dne již třetí mše svatá. Bohoslužbu vedl farní vikář otec Peter Kerak, který také většinu dětí – spolu s katechety – po dva roky připravoval. „Moc jsem se těšila a teď už vím, že to je nejkrásnější den mého života,“ hodnotí jedna z malých „princezen“, devítiletá Eva. „Je tu se mnou celá rodina, také dědeček, babička, teta i obě sestřenice. A to ještě není všechno, teď společně pojedeme na Cvilín, tam, kam chodíme na pouť k Panně Marii,“ vyhrkla ještě Evička.
Dnešní slavnost patří k důkazům, jak Opavsko zůstalo nábožensky živé. Většinu poprvé přijímajících dětí s radostí doprovázejí nejen jejich nejbližší, ale i široké společenství dospělých a dětských přátel. Dávno již odbilo poledne, ale sdělování dojmů, dětské štěbetání a všeobecné fotografování před konkatedrálou nebere konce.
„Dětem se snažíme věnovat cílevědomě,“ uvádí kaplan od Panny Marie P. Petr Kerak. „Oblíbené je například naše nejmenší společenství, říkáme mu Scholička. Na faře se děti do devíti let scházejí každý pátek odpoledne. Děti se modlí, zpívají, tančí, ale dokážou už také krásně malovat a pěkně si hrát. Nenásilně jim tak přibližujeme například biblická témata.“

DĚTI DOSTALY PŘÍLEŽITOST
O tom, že se dětem místní farnost hodně věnuje, svědčí v kostele hned několik nástěnek. Jedna z fotografií dokumentuje asi tři desítky capartů a jejich rodiče při pobytu v přírodě.
„Farní výlety s dětmi bývají pravidelně po celý rok. Mají hodnotnou náplň, aby se děti bavily i poučily. Je to náročné, ale naštěstí je v naší farnosti řada ochotných mladých lidí. Například děvčata z Modlitební skupiny otce Pia nebo ministranti, kterých máme asi dvě desítky. Někdy se ani nevejdeme všichni k oltáři. Jsou ochotní a spolehliví, máme z nich radost. Většina z nich se dobře angažuje i v opavském oddíle Junáka,“ dodává otec Peter.
Dlouholetou duchovní péči o děti a mládež v Opavě dokládá i další připravovaná slavnost – v konkatedrále bude v neděli 29. června primiční mše svatá novokněze Vojtěcha Janšty, který tu coby ministrant sloužil Bohu a byl formován zdejší farností od nejútlejšího dětství.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou