16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejednota křesťanů: Vinu nelze svalovat jen na naše předky

16. 1. 2006

|
Tisk
|

Na evangelikální Alianční týden navazuje 18. ledna Týden modliteb za jednotu křesťanů. Také letos jej připravila Česká biskupská konference společeně s Ekumenickou radou církví. Mottem je citát z Matoušova evangelia (18,20): „Kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich.“ Zástupců tří vybraných církví jsme se zeptali:

Vydání: 2006/3 Jednota křesťanů, 16.1.2006, Autor: Jiří Macháně

 

Lidský hřích. Čím dále jsme od Spasitele, tím vzdálenější jsme i od svých sourozenců v Kristu. Navíc neseme i neblahé dědictví rozdělení z minulosti, které svědčí o lidské neposlušnosti, svéhlavosti a pýše. Nesmíme ale vinu svalovat pouze na své předky, protože i my jsme každý svým dílem přispěli k současnému rozdělení. Jak nás Bůh povede k plné jednotě, nevím. Domnívám se však, že bude ke křesťanům ještě velmi důrazně mluvit a že nám pomůže vytvořit nové měchy, které by vydržely tlak nového vína (srov. Lk 5,37n). Patrně bude muset mnoho našich starých nádob prasknout, aby byl vzácný obsah evangelia nesen světu v nádobách, které ho nebudou diskreditovat svými výstřednostmi, ale budou svědčit o Kristu. Naše zakotvení v Kristu se projeví tak, že budeme více milovat jeho a své sourozence než svou náboženskou tvořivost.

 

Nerad odpovídám na takto formulovanou otázku. Hledám to, co nás spojuje. Je toho stále dost, abychom s úctou a zájmem objevovali, co shledáváme společné, obdobné, podobné či blízké. Samo rozdělení zasáhlo různé sféry náboženského života, který zřejmě znovu objevujeme jako něco, co není jen osobní. Jinými slovy: co osobního kdo k Bohu cítí a žije, je zároveň ovlivněno a ovlivňováno vztahy, dokonce tradicí, formami a strukturami, které se v životě nutně vytvářejí. A to - vedle tajemné síly, která nese nepříjemné označení „ďábel, satan“ - je tím, na co se ptáte.

Největší překážka na cestě k jednotě křesťanů je u nás - teologů a výše postavených osob v církvích. Mám-li hovořit za sebe, tak se považuji za jednoho z těchto viníků trvající nejednoty Kristovy církve. Přesto se snažím žít duchem jednoty Božího lidu a pevně věřím, že přijde okamžik, kdy se církev - jak si přál náš Pán a Spasitel – vrátí k viditelné jednotě. Nebude to však dílo teologů nebo vysoce postavených církevních představitelů, ale vůle Božího lidu. Církev se pak s Boží pomocí vrátí k jednotě, v jaké žila tisíc let od svého založení. Zatím nám zbývá jen více usilovat o naplnění tohoto cíle - každý na svém místě.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou