26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nedej zahynout nám, ni budoucím!

3. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/40 Cizinci v české církvi, 3.10.2006, Autor: Jiří Macháně

„V zemi věrných Čechů radostný den svítá, štěstím nebe plesá jitra svatá zář,“ zahajují svatováclavským vstupním zpěvem tři tisícovky poutníků mši svatou a její přímý televizní a rozhlasový přenos ze staroboleslavského náměstí. Jejich středem pak přináší hlavní celebrant kardinál Miloslav Vlk nejcennější relikvii českého národa - lebku sv. Václava.

Proudy poutníků se už dlouho předem hrnuly ze všech světových stran. „Přijeli jsme podpořit svého biskupa, který nás pozval na národní pouť - vypravil se od nás celý autobus,“ vysvětluje chvatně rokycanský farář P. Jaroslav Hůle a mává na své farníky. Z party uřícených cyklistů, kteří na poslední chvíli kličkují davem, se během pár minut stávají ministranti doprovázení svým jáhnem a staví se pod pódium, kde začíná slavnostní bohoslužba. Mezi přítomnými je také premiér Mirek Topolánek.

SKŘÍPAJÍCÍ ZEMSKÝ RÁJ
„Docela oprávněně se v naší hymně zpívá: ,Zemský ráj to napohled.‘ Když se ale pozorněji zamyslíme nad situací naší doby, zjistíme, že to je ráj, ale jen na pohled,“ upozorňuje vzápětí v kázání ostravsko-opavský biskup Lobkowicz a dodává: „Krása nespočívá jen v materiálních věcech. Aby byl život krásný, je především nutné budovat krásné mezilidské vztahy. A právě tady nám to s tím rájem v poslední době nějak skřípe. Asi každý z nás intenzivně vnímá situaci na politické scéně. Podobně, jako se nemohou - a možná často ani nechtějí - dohodnout politici na vrcholu, bují nelaskavost v rodinách (více jak polovina se rozpadá) i na pracovištích. Šikana už není jen ,výsadou mazáků či nováčků‘ na vojně, proniká i do základních škol,“ podotýká biskup. Potřebu vzájemné součinnosti při úsilí za zlepšení života pak ilustruje příkladem sedmi klíčů potřebných pro otevření klenotnice se Svatováclavskou korunou. Jeden z nich má střežit i přítomný předseda vlády. „Pane premiére, víte, kde klíč máte?“ rozesmívá biskup Lobkowicz otázkou nejen Mirka Topolánka, ale i přítomné poutníky.

BLAHOPŘÁNÍ NEJEN PREZIDENTOVI
Apoštolský nuncius Diego Causero vyřídil pozdravy od papeže, popřál a požehnal všem Václavům včetně prezidenta republiky. „To byl jeden ze silných okamžiků. V té chvíli zabrala kamera také biskupa Václava Malého, a tak byl vidět i na veliké obrazovce. Všichni začali v ten okamžik oběma známým Václavům tleskat. Podle mě dali velmi spontánně najevo svou přízeň,“ dělí se o své dojmy poutnice Kateřina Šťastná později odpoledne. To už sedí spolu s dalšími diváky v hledišti a sleduje hudební produkci Magnum Jazz Bandu. „Promíchali se tu věřící i nevěřící, a můžete tak vidět řady lidí vlnících se v rytmu živé muziky,“ dodává. Pouť totiž slavnostní bohoslužbou neskončila. Kromě uctívání Palladia a koncertu v kostele Nanebevzetí Panny Marie bylo pro poutníky připraveno také divadlo, historické tržiště, celá řada koncertů a lidová pouťová zábava. Svátek sv. Václava ve Staré Boleslavi zakončil průvod tohoto světce, jeho družiny a ohňostroj.
(Promluvy biskupa Františka Lobkowicze i nuncia Diega Causera lze nalézt v plném znění na http://tisk.cirkev.cz.)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou