16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nad kronikou života brněnské diecéze

29. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/35 Začíná škola!, 29.8.2006, Autor: Václav Štaud

V minulých dnech vyšla v Brně reprezentační publikace pod názvem Brněnská diecéze (1777-2007) – historie a vzpomínky. Na 340 stranách najdou čtenáři v živých a často i vtipných mozaikách plastický obraz diecéze, která příští rok oslaví 230. výročí svého založení. Na obsahu knihy se podílela celá řada lidí, vše pak koordinovala mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová, které jsme se zeptali:

Jak vznikl tento zajímavý nápad?

Naší bezprostřední inspirací byla akce někdejšího Kulturního a informačního centra města Brna, které ze vzpomínek obyvatel a návštěvníků jihomoravské metropole připravilo publikaci o místním náměstí Svobody. Neméně významným impulsem se stal fakt, že na brněnskou diecézi často ve svých dopisech i telefonátech vzpomínají rodáci (kněží i věřící rodiny), jež životní osudy přivedly daleko za její hranice. V jejich srdcích zůstávají ukryty příběhy a setkání, ke kterým se často vracejí.

Zdá se, že o autory jste neměli nouzi?
Během několika měsíců bylo na biskupství doručeno 692 textů od 343 přispěvatelů (někteří poslali třeba i dvacet příspěvků). Jejich rozsah dosáhl úctyhodných 529 stran, takže všechny použity být opravdu nemohly. Nakonec jsme zařadili 546 textů od 336 autorů. Postupně se shromáždilo i velké množství barevných i černobílých fotografií od profesionálů i z rodinných alb. V knize jich nakonec můžeme najít 515 spolu s desítkou kreseb, dvěma dobovými rukopisy a několika novinovými výstřižky.

Lze stručně představit obsah a smysl této publikace?
Nejde o historickou knihu v pravém slova smyslu, ale především o živé příběhy našich současníků i generačních předchůdců, kteří svými modlitbami a životem pro Boha budovali v brněnské diecézi základy, na nichž dodnes stavíme. Když jsem se uplynulé dva roky téměř denně probírala došlými příspěvky, hluboce se mne to dotýkalo a mívala jsem i slzy v očích. Zvláště tam, kde se autor rozhodl podělit o události, které pro jeho život hodně znamenaly, jako o svůj osobní nebo rodinný poklad. A první ohlasy ukazují, že i čtenáři přijali záměr otce biskupa Vojtěcha Cikrleho, který si přál, aby se prostřednictvím této knihy umocnilo společné vnímání kořenů, z nichž naše diecéze vyrůstá, aby se vzpomínky staly povzbuzením, zdrojem hrdosti, potěšení a inspirace. Abychom společně prožívali příběhy nové, kterými budeme proslavovat naši diecézní rodinu i celou církev.

Čtenáře bude jistě zajímat cena a možnost získání knihy. Publikace je za 545 Kč k dostání přímo i na dobírku na oddělení Služeb brněnského biskupství (Petrov 5, 601 43 Brno, tel. 543 235 030, kl. 211, e-mail: spacilova@biskupstvi.cz), stejně jako v prodejně Donum (Petrov 9, 602 00 Brno, tel. 543 237 047, e-mail: donum@volny.cz).


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou