16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Ukrajinu zamířila pomoc z ČR

21. 5. 2014

|
Tisk
|

„Vaše přítomnost a zájem o nás nám pomáhá snad ještě více než to, co jste přivezli,“ dozvěděli se od Ukrajinců zástupci české a slovenské Charity.

Vydání: 2014/21 Tomáš Halík podpoří nadační fond, 21.5.2014, Autor: Tomáš Kutil

Z osmidenní cesty po západní Ukrajině se minulý týden vrátil P. Rostislav Strojvus, Ukrajinec, který pracuje pro Arcidiecézní charitu Olomouc. Vezl tam především zdravotnický materiál, který spolufinancovala česká vláda. „Ve městě Kolmyja jsme tamní nemocnici předávali moderní přístroj, který dokáže na čas nahradit plíce. Říkali nám, že díky němu teď budou moci zachraňovat lidské životy, které dříve ztráceli. Byl to velmi emotivní moment,“ popisuje P. Strojvus. Charita na západní Ukrajině též pořádá psychosociální trénink pro psychology, aby mohli pomáhat lidem, kteří prošli traumatickými událostmi v Kyjevě nebo na východní Ukrajině. „Byli to velmi pozorní posluchači, hltali každé slovo. Bylo patrné, že právě tahle pomoc je nyní velmi potřebná,“ doplňuje Strojvus.

Na západ Ukrajiny podle něj proudí uprchlíci z východních oblastí a místní lidé je přijímají, mnozí z nich už mají i práci. Země žije také prezidentskými volbami, které se mají konat 25. května. „Lidé si od nich hodně slibují, přejí si uklidnění situace. Jsou už unavení neustálým napětím. Zároveň ale mluví o tom, že v případě okupace jsou ochotni bojovat. Viděli jsme také hodně dětí, co si na ulici hrají na vojáky,“ popisuje řeckokatolický kněz Strojvus. Ve všech městech a vesnicích, kudy projížděli, viděl také nástěnky a plakáty s podobiznami lidí, kteří byli zabiti na Majdanu nebo na východě země. Vždy u nich byly čerstvé květiny a hořely svíčky.

Podle P. Strojvuse zuří na Ukrajině informační válka a na východě země jsou ukrajinská média často rušena. Ještě ostřeji se vyjádřil ukrajinský řeckokatolický arcibiskup Sviatoslav Ševčuk a ruskou dezinformační kampaň přirovnal minulý týden při své návštěvě USA k hitlerovské mediální propagandě. „Válečná propaganda, kterou rozpoutalo Rusko, je nejzmanipulovanějším informačním útokem od dob, kdy Goebbels tvrdil, že pokud hlásáš nestydatou lež dostatečně dlouho a dostatečně hlasitě, někdo ti určitě uvěří,“ prohlásil Ševčuk. Mluvil také o „pohodlné neschopnosti Západu reagovat na nejnebezpečnější vývoj situace od druhé světové války“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou