23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Ruzyni uvítali papeže po 12 letech

29. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/40 Papež Benedikt XVI. v České republice, 29.9.2009, Autor: Jiří Prinz

Na střeše letiště na Staré Ruzyni nervózně přešlapují ostřelovači, desítky novinářů stále hledají ve vyhrazeném koridoru tu nejlepší pozici pro focení, kapela Hradní stráže dolaďuje své nástroje. Je sobota 26. září, něco málo před půl dvanáctou a do příletu Svatého otce Benedikta XVI. zbývají poslední minuty.

Letadlo dosedá k předem připraveným schůdkům přesně v půl dvanácté. Krátce nato vystupuje z papežského speciálu společnosti Alitalia Benedikt XVI. Uvítat ho přichází prezident Václav Klaus s chotí, apoštolský nuncius Diego Causero, pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk a předseda ČBK Jan Graubner. Po představení s nejdůležitějšími ústavními činiteli země, z nichž chybí jen předseda parlamentu Miloslav Vlček z ČSSD, usedá Benedikt XVI. do předem připraveného křesla na improvizovném letištním pódiu a naslouchá vítací řeči českého prezidenta (viz níže).

Papež hovoří česky!
Po prezidentovi se ujímá slova papež. Až po chvíli všem dochází, že hovoří česky – natolik je jeho čeština plynulá. I když vzápětí přechází k angličtině, z potlesku a jásotu přihlížejících je zřejmé, že si jen pár minut po svém příletu získal nejednoho Čecha. Projev Svatého otce oceňuje několikasetčlenný dav shromážděný na ruzyňském letišti bouřlivým potleskem. Benedikt XVI. se uvedl dobře. Ve 12 hodin 12 minut nasedá do limuzíny a odjíždí naplnit první bod svého programu: poklonit se Pražskému Jezulátku.




Promluvy papeže a proslovy prezidenta lze nalézt na www.navstevapapeze.cz nebo v tomto čísle Katolického týdeníku.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou