16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na postelích po parku

19. 9. 2005

|
Tisk
|

Se zajímavým nápadem, jak pomoci svým klientům, přišli pracovníci Domova sv. Karla Boromejského v Praze-Řepích. Shánějí totiž peníze na nové polohovací postele pro staré a nemocné lidi, o které zde pečují. V rámci sbírky, kterou pro tento účel pořádají, dopravili do pražského parku u Ladronky několik starých postelí. Pak vyzvali návštěvníky parku, aby si vyzkoušeli, jaké to je v takové posteli ležet. Pro zájemce připravili také jízdu a slalom na posteli, aby jim přiblížili pocity těch, kdo jsou na toto nepohodlné lůžko upoutaní.

Vydání: 2005/39 Jak vidí církev mladí lidé, 19.9.2005, Autor: Jiří Macháně

 

„Lidé jsou zvědaví, co se to tu děje, chodí a zkoušejí si jezdit na postelích, vzájemně se na nich vozí. Sami si tak na vlastní kůži mohou vyzkoušet, jak moc je jejich příspěvek na nové postele potřebný - tyto staré přesluhující postele se svou kvalitou řadí do dob socialistického zdravotnictví. Tyhle ,závodní‘ jsou sice vyřazené, ale stejný typ je v českých nemocnicích i u nás v Domově i nadále v provozu,“ vysvětluje pracovnice Domova sv. Karla Boromejského Kateřina Szczepaniaková. Podle jejích slov tomuto zařízení chybí asi čtyřicet postelí, což je zhruba polovina kapacity domova. Stará postel přitom umožňuje jedinou změnu polohy - má sklápěcí podhlavník, jenže s ním ručně manipuluje pouze zdravotnický personál, kdežto novou postel si už pacient pomocí ovladače polohuje sám. Díky ní si může sednout, kdykoliv bude chtít, a při sesedání z postele ji může také spustit do pro něj pohodlné výšky.

Jedna nová postel s veškerým vybavením vyjde na 73 tisíc korun. Náklady na výměnu postelí dosahují zhruba tří milionů korun, což je suma nad možnosti Domova, a proto se v květnu jeho vedení rozhodlo vyhlásit veřejnou sbírku.

„Sbírka bude probíhat tak dlouho, dokud neseženeme peníze na všechny postele,“ říká Kateřina Szczepaniaková. V tom, jak dlouho to ještě bude trvat, je optimistou. „Lidé reagují pozitivně a přispívají nám. Jedna firma dokonce sama koupila kompletní postel,“ pochvaluje si Szczepaniaková.

V pražském Domově sv. Karla Boromejského se v současnosti starají o 93 klientů. Samotné zařízení je proslulé tím, že se tu setkávají čtyři světy: svět řádových sester, odsouzených žen, civilních zaměstnanců a nemocných starých lidí.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou