16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Haiti se objevila smrtonosná epidemie

3. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/45 Aktivní stáří, 3.11.2010

Situace na Haiti, které na začátku letošního roku postihlo ničivé zemětřesení, stále ještě není stabilizovaná. Objevila se totiž další hrozba – epidemie cholery, která ohrožuje především nejchudší Haiťany, žijící ve slumech a různých provizorních táborech. Podle zpravodajských agentur zemřelo již přes 250 lidí a humanitární organizace registrují dalších tři tisíce nakažených. Vše komplikuje i laxní přístup haitské vlády, která situaci nijak neřeší, naopak se objevily případy, kdy pomoc přímo komplikuje.

Na Haiti je kromě českého misionáře P. Romana Musila přítomen velitel mise Voda pro Haiti Jiří Kučera. Mise má za úkol stavět studně s pitnou vodou v severozápadním teritoriu na Haiti a je součástí projektu Praga-Haiti. Vrtání studní by vzhledem k epidemii cholery, která se velmi snadno šíří kontaminovanou vodou, mělo být jednou z místních priorit. Vše je ale bohužel přesně naopak. „Oslovili jsme ministra zdravotnictví haitské vlády s nabídkou, že můžeme okamžitě zahájit vrtání studní s pitnou vodou v oblastech postižených cholerou. Doufali jsme, že to bude další důvod pro vydání našich strojů blokovaných v přístavu, které by konečně mohly začít pomáhat,“ popisuje aktuální vývoj velitel mise Jiří Kučera. Místo rychlého povolení se ovšem setkal s odmítnutím a nařčením, že místo humanitární pomoci chtějí provozovat soukromý byznys. „Úřady záměrně zdržují naši vrtnou soupravu v přístavu, abychom museli platit pokuty za předržení kontejnerů. Haitští politici nechtějí přijímat pomoc. Je to bezohledná elita, která brání pomoci chudým z obavy o vlastní prosperitu,“ vysvětluje své postřehy Kučera. Ani ostatní humanitární organizace, které na místě působní, to nemají lehké. „Vládní činitelé na Haiti situaci zlehčují a k nabízené pomoci jsou velice laxní. Na naši písemnou nabídku o možnosti zajištění vakcíny proti choleře ještě nereagovali. Mám pocit, že nemají zájem,“ uvádí například Jaromír Dolanský z organizace Hand for Help. Přitom mezi lidmi je vakcín akutní nedostatek. „Dnes jsem lidi v kostele u nás v Baie-de- -Henne musel uklidňovat. Vakcín je málo a vláda toho o moc víc pro své obyvatele neudělá,“ popisuje situaci český misionář P. Roman Musil. Lidé podle něj jen dostali doporučení, že nemají jíst ryby a mořské plody a mají pít pouze balenou vodu. „Pro mnohé je ale moře jedinou obživou a balená voda cenově nedostupná, ceny teď vyletěly ještě výš,“ dodává P. Musil.

ZEMĚ PLNÁ KONTRASTŮ

I se všemi problémy je Haiti stále zemí obrovských kontrastů. Zemětřesení a potíže, které přírodní katastrofa vyvolala, sociální rozdíly jen prohloubily. „Zde zažijete nejkrutější bídu ulice a hned vedle luxusní čtvrť vilových domů Kenscoff nad Petionville, kde nakoupíte prakticky vše, pokud máte dolary. Lidé, kteří zde žijí, mají překrásné domy s bazénem, vlastní satelitní spojení na internet, klimatizované pokoje, služebnictvo a nejdražší terénní i osobní auta,“ dokresluje obraz země Jiří Kučera. „Jejich jmění často pochází z finanční pomoci, která do této země směřuje z vyspělého světa. Obezřetnost pro ty, kdo rozhodují o využití prostředků, je tady nutná na každém kroku. Nemá význam ukazovat si v Evropě obrázky chudých dětí z Haiti, když neukážeme také odvrácenou stránku této země,“ dodává velitel mise Voda pro Haiti. Projekt lze podpořit darem na účet: 2137396359/0800 nebo „esemeskou“ DMS PRAGAHAITI na číslo 87777 (cena DMS je 30 Kč, projekt Praga-Haiti obdrží 27 Kč).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou