26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na české misii v Paraguayi natáčela TV Noe

7. 3. 2017

|
Tisk
|

V paraguayském pralese působí české misionářky. O jejich práci, indiánech i krásné krajině natáčel zkraje roku dokument P. LEOŠ RYŠKA SDB s týmem TV Noe. S KT se podělil o nejsilnější dojmy.

Vydání: 2017/10 Čas na postní obnovu, 7.3.2017, Autor: Alena Scheinostová



Centrum Božího milosrdenství v Areguà poblíž hlavního města Asunciónu založili bratři minorité, mezi nimi P. Marek Duda, který předtím sloužil v České republice. Ten tam buduje komunitu někdy i z lidí, které sebral z ulice a přivedl je k obrácení. A jelikož práce pořád přibývá, pozval před devíti lety do misií sestry z Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka. Jejich představenou je moje rodná sestra Františka Ryšková.
Především se starají o děti. Osady v okolí jsou velmi chudé a sestry do nich denně vyjíždějí autem – dovezou tam základní potraviny, vedou katechezi. Anebo naopak svážejí děti do centra, kde je odvšiví, umyjí, pomohou jim s učením. A hlavně s nimi nesou jejich těžkosti. Tamní rodiny jsou nesmírně chudé a zpravidla nejsou úplné. V minulé válce (před 140 lety) bylo zabito 90 % mužů a ti ostatní si navykli chovat se velmi nezodpovědně. Takže maminka má třeba deset dětí s několika tatínky.
Sestry se snaží vrátit rodinám důstojnost, pomohou jim postavit domek, zachránit je z nejhorší chudoby – hmotné i té duchovní. Tak vzniká kolem Centra komunita lidí, kteří se snaží žít s Bohem. Žijí jako jedna rodina, sestry a kněží jsou pro ně často maminkami a otci.
Naprostá většina Paraguayců jsou katolíci. Jsou zbožní – kam jsme přišli, byly kostely plné – ale často málo vytrvalí, protože mravní bída je tam velmi hluboká. Kromě neúplných rodin jsou zde velkým problémem drogy – ty se tam pěstují ve velkém, působí tam mafie a mnoho lidí je zapletených i do pašování. Další bolestí je prostituce. U cest vidíte děvčátka, třeba i desetiletá, která se nabízejí za cenu chleba.
Ano, a je krásné, jak jsou čeští dobrodinci štědří. Před časem jsme v televizi Noe vyrobili o misii dokument „Zázrak v pralese“ a v něm zveřejnili konto sester. Vzápětí se na misii mohla postavit nová budova pastoračního centra pro děti a ještě se z darů platí další podpora vzdělávání. Čeští dárci tak pomáhají těm nejpotřebnějším důstojně žít a uzdravovat to, co bolí nejvíc. Před dokončením je v Centru také bazilika Božího milosrdenství, která vyrostla jen díky dárcům.
Ten je opravdu malý. Má ale svoji zvláštnost: lidé tam nepřetržitě adorují před Nejsvětější svátostí. Viděli jsme i v noci přicházet rodiny, které v kostele strávily čas v modlitbách až do rána. Eucharistická úcta je tam velmi rozšířená a silná.
Země je nádherná, až se tají dech. Měli jsme s sebou i dron, díky němuž máme hodiny leteckých záběrů.
Dokumentů bude několik. První „Vodopád milosrdenství“ přinese sérii příběhů z misijního centra. Ten chceme vysílat už o těchto Velikonocích. Druhý bude o oblasti Gran Chaco – zapomenutém světě na severu Paraguaye.
Navštívili jsme vodopády Iguazú na hranicích s Brazílií a Argentinou, kde se natáčel film „Misie“ o jezuitských redukcích (autonomních indiánských obcích zřízených jezuity v 17. a 18. stol. – pozn. red.). Místní se o tuto část své historie zajímají poměrně čerstvě a teprve nedávno začali ruiny chránit. Každé redukci se chceme věnovat samostatně a diváci televize Noe i tyto dokumenty brzo uvidí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou