16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Myslivci slavili ve svatovítské katedrále

24. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/43 Člověk a zvíře, 24.10.2006, Autor: Jiří Macháně

„Padněme, myslivci, na kolena, zpytujme svoje svědomí“ – neslo se v sobotu vpodvečer pražskou svatovítskou katedrálou. Zvuk lesních rohů, vůně čerstvého chvojí, vystavená jelení trofej s křížem uprostřed paroží i neobvyklé množství lidí dávaly tušit, že se zde odehrává cosi zvláštního.

Slavnostní mši za všechny myslivce, lesníky a živou přírodu, kterou organizoval Řád sv. Huberta, sloužil pražský světící biskup Karel Herbst. Ve své promluvě připomněl, že skutečnost Kristova příchodu mezi hříšné lidi je vrcholným projevem solidarity. „A jestliže se takto chová Bůh k člověku, znamená to, že by se stejným způsobem měl chovat člověk k darům, které od Boha dostává. Jenže lidé se často chovají jako pasažér na lodi, který uprostřed plavby začne náhle navrtávat do lodi díru. A na výtky ostatních, že ohrožuje životy všech, jen zarputile odpovídá – nechte mě být, já si vrtám jen pod svou sedačkou. Pouze lidé, kteří milují přírodu, jsou schopni vnímat její krásu a rozhodli se ji chránit, mohou naši společnou loď zachránit,“ připomněl biskup Herbst.
Řád sv. Huberta byl založen v roce 1695 hrabětem Sporckem. Jeho posláním bylo a je prosazování myslivecké etiky, kultury a tradic. Jak stojí ve stanovách Řádu, členové by měli být skutečnými šlechtici ducha, nositeli přátelství a lásky k bližnímu. V současnosti se Řád věnuje také humanitární a charitativní činnosti, usiluje o obnovu památek spojených s činností zakladatele a v neposlední řadě pořádá společenské a kynologické akce. Členy Řádu sv. Huberta se mohou stát ženy a muži, kteří jsou pokřtěni, alespoň 10 let provozují aktivně myslivost a slibem se zaváží respektovat všechna řádová ustanovení.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou