16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mše za Jirouse: kdo jde přímo, naráží

23. 11. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/48 Ticho, 23.11.2011

Tisícovka lidí – přátel z disentu, sousedů z Vysočiny i vrcholných politiků – doprovodila minulou sobotu v Kostelním Vydří na poslední cestě zesnulého básníka Ivana Martina Jirouse zvaného Magor. Vůdčí osobnost českého undergroundu pohřbíval jeho přítel salesián P. Ladislav Heryán.

P. Heryán také koncelebroval zádušní mši za Jirouse minulý čtvrtek u sv. Ignáce v Praze. Mši ve zcela zaplněném kostele sloužil biskup Václav Malý. „Kdo jde přímo, naráží, dělá chyby, padá, klopýtá, ale důležitější je zůstat věrný svému přesvědčení,“ řekl na Jirousovu adresu biskup Malý. V kázání potom připomněl, že dnes žijeme v době nepsané ideologie úspěchu, růstu a zbožšťování jedinců. „To jsou šidítka, která člověka mohou vést na scestí. A Ivan se tomu nechtěl klanět,“ dodal pražský světící biskup. Podle Václava Malého Jirous svým řevem zastíral vnitřní něhu. Muži se prý dnes často stydí za city a podléhají pokušení ukazovat ramena. „Takoví lidé ale většinou nejsou ti, kteří jsou otevřeni Božímu království – to nelze vlastnit, lze ho jen přijmout,“ řekl biskup Malý s tím, že Jirous svou vnitřní pokoru a něhu nezapíral. Pražský světící biskup také přečetl krátký list Václava Havla, který do kostela nemohl dorazit ze zdravotních důvodů. „Mnoho lidí si bohužel až teď uvědomuje, že Magor byl významný muž moderní české historie,“ napsal bývalý prezident.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou