26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modlitba s požehnáním za bezpečné cesty

15. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/16 Jak čelit obezitě dětí, 15.4.2009, Autor: Tereza Holá

S prvními slunečnými dny vyrážejí na silnice i motorkáři. O prvním dubnovém víkendu se jich 350 sjelo se svými nablýskanými stroji do centra Opavy. Původní plán mše svaté museli organizátoři letošního prvního jarního srazu motorkářů vzdát. Sjelo se jich totiž tolik, že by se do kostela nevešli.

„Bože, prosíme tě, provázej svou milostí všechny, kdo budou používat tyto motorky,“ zahájil slavnost duchovní správce farnosti Svatého Ducha P. Krzystof Skibiński. Motorkáři předtím zaplnili nejen náměstí, ale i okolní ulice a kněz se hodně nachodil, než všechny obešel. Koho opominul, ten si pro požehnání dojel až ke dveřím kostela. „Jsme věřící, tudíž jsme využili možnosti nechat si požehnat na cesty. Sice jezdím opatrně, ale člověk nikdy neví, co se může stát,“ vysvětlil motorkář Martin Halfar z Kravař, který i se svou přítelkyní dorazil pro požehnání na poslední chvíli až k faře. Poslechnout si Boží slovo a přijmout požehnání ovšem přišli zejména ti, kteří s církví nežijí. „Bylo to sympatické setkání. Požádali mě o požehnání, a já rád vyhověl. Třeba se příští rok i svezu,“ usmívá se P. Skibiński. Opavské setkání motorkářů před třemi lety i se mší svatou poprvé v České republice uspořádal předchůdce současného duchovního správce P. Miroslav Paluch, velký fanda motorek. Sraz v Opavě, jehož součástí bylo i žehnání, otevírá v České republice motorkářskou sezonu. „Takovou účast jsme vážně nečekali. Ale už je to třetí ročník, a tak se informace o akci zřejmě postupně rozšířila. Navíc bylo nádherné počasí, na výlet s motorkou jako stvořené,“ komentoval akci jeden z organizátorů Tomáš Balhar. Jediní nespokojenci byli opavští policisté. „K žádnému incidentu ani kolizi sice nedošlo, ale hodně lidí si stěžovalo na hrozný hluk,“ komentoval akci policejní mluvčí René Černohorký. Právě motorkáři jsou častými oběťmi dopravních nehod. V případech, kdy cestující v autě utrpí pár odřenin, může jezdec na motorce skončit tragicky. Ještě než začala pořádně sezona, zemřeli na cestách v Česku už dva řidiči motocyklů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou