12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mladé rodiny jako pevný základ farnosti

5. 2. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/6 Tři pochodně svědomí , 5.2.2009, Autor: Václav Štaud

Již za několik dnů prožije kopřivnická farnost významný den. Čtrnáct dětí, které se na tuto chvíli dlouho a důkladně připravovaly, přistoupí ve čtvrtek 12. února poprvé ke svátosti smíření. Slavnostní první svaté přijímání se však uskuteční až v polovině května. Proč tak velký předstih?

„Děláme to proto, aby si děti od útlého věku uvědomovaly, že je třeba mít stále čisté srdce. Nejen v den přijetí svátostného Krista. A aby jednou v dospělosti mohly naopak ke stolu Páně přistupovat bez obav prakticky kdykoliv,“ uvádí kopřivnický farář P. Karel Doležel. „Není to nic nového, v našem děkanátě je podobná praxe zavedena už dávno a osvědčila se. Doporučuje ji i nová metodika ostravského katechetického centra oddělující přípravu na obě významné svátosti. Malí křesťané do chvíle vlastního prvního svatého přijímání přistoupí ke svátosti smíření ještě několikrát. Odmalička si tak vštěpují nezbytnost pravidelného obnovování přátelství člověka s Bohem,“ říká P. Doležel. A jak v praxi vypadá slavnost první svátosti smíření? „Zahájíme bohoslužbou slova, při níž čteme podobenství o marnotratném synu. Děti je již dobře chápou - stejně jako to, proč si pak symbolicky myjí ruce. A je dobře, když se k nim přidají i jejich rodiče. Na závěr pak pro celé tohle společenství připravíme malou hostinu, aby vzpomínky všech byly opravdu příjemné,“ vysvětluje pan farář.

VZOR DĚTEM, PŘÍKLAD SLABŠÍM

Na přípravě únorové i květnové slavnosti se vedle katechetů podílejí velkou měrou i rodiče dětí. Během několika let tak v Kopřivnici vždy vznikne nové přátelské společenství, které se upevňuje ještě dalšími akcemi mimo kostel a školu. „Rodiče se snaží být dobrým vzorem svým potomkům. A ti z dospělých, kteří jsou silnější ve víře, jdou zase příkladem slabším. To vše dává předpoklad, že u žádného z dětí nebude první svaté přijímání současně posledním,“ dodává P. Karel Doležel. Po svých předchůdcích zdědil kopřivnický farář jako pevný základ množství mladých rodin a jejich schopnost společně žít, pomáhat si a samostatně organizovat mnoho dobrých aktivit. Veronika Marková s manželem a třemi malými dětmi k nim patří. Vyrostla v Brně, ale Kopřivnici si za krátkou dobu velmi oblíbila. Nejen proto, že je branou k mnoha přírodním krásám Lašska. „Našla jsem si zde řadu dobrých přátel a jsem vděčná za intenzivní společenský i duchovní život farnosti. Pravidelně se účastním zejména modliteb matek, úžasné jsou také letní i zimní tábory s dětmi,“ chválí maminka Veronika.

V KATOLICKÉM DOMĚ JE ŽIVO

 Vždy ve vánoční době – loni to bylo 27. prosince – se kopřivnické manželské páry sejdou na společné večeři v Katolickém domě. Zahájí modlitbou a pak už se jen dobře baví. Je to radostná tečka za společně prožitým rokem, jíž nechybí ani evangelizační akcent. Často totiž někdo přivede do společenství přátele, kteří byli dosud mimo a mají zájem sdílet duchovní hodnoty. Katolický dům, vrácený v restituci, je významným pomocníkem farnosti. Může se zde uskutečňovat většina neliturgických akcí, poněvadž budova fary není velká. Lidé sem rádi přicházejí za hodnotnými koncerty, výstavami či přednáškami. Aby byl dům finančně soběstačný, pořádá i mnoho komerčních akcí pro obyvatele města. Zatím poslední radostné zážitky si z Katolického domu odnášeli účastníci plesu, který zde v sobotu 24. ledna uspořádala mládež celého novojičínského děkanátu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou