16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mistr paradoxu na seznamu svatých?

12. 6. 2018

|
Tisk
|

Už za několik týdnů může být zahájena římská fáze beatifikační kauzy Gilberta Keithe Chestertona – anglického novináře, spisovatele a radostného obhájce katolické víry.

Vydání: 2018/24 Oděv kosmonautů pro papeže, 12.6.2018, Autor: Alena Scheinostová


Tuto naději vyjádřil Dale Ahlquist, prezident Americké chestertonovské společnosti, v rozhovoru pro americký katolický web CNA k 144. výročí Chestertonova narození. Během několika týdnů bude totiž dokončeno informativní zkoumání spisovatelova života. Tím byl v roce 2013 pověřen P. John Udris, kněz northamptonské diecéze, kde Chesterton v městečku Beaconsfield prožil takřka polovinu života a kde je pochován. V létě P. Udris předá hotovou zprávu northamptonskému biskupovi Peteru Doyleovi.
„Doufáme a modlíme se, aby biskup Doyle doporučil Kongregaci pro svatořečení kauzu oficiálně otevřít,“ řekl Ahlquist. Důvodů k Chestertonově blahořečení je podle něj dost: „Jeho hrdinské ctnosti, jeho laskavost, jeho pokora,“ vyjmenovává. Spisovatel proslul svým nasazením při obraně života, víry, ale též zdravého rozumu a racionálního myšlení. Jak Ahlquist podotýká, i v současnosti by bylo vhodné mít právě v těchto bodech mezi svatými přímluvce.
Stovky konverzí
G. K. Chesterton (1874–1936) je nejslavnějším apologetikem křesťanské víry za poslední století. Jeho slavná Ortodoxie z roku 1908 dodnes vychází v řadě světových jazyků (česky jen od převratu už osmkrát) a detektivní příběhy s postavou katolického kněze otce Browna stále patří mezi světové bestsellery. Jeho tvorba ovlivnila takové spisovatele, jako je třeba autor Letopisů Narnie C. S. Lewis nebo představitel magického realismu Jorge Luis Borges. Mimochodem Ortodoxii sepsal Chesterton ještě jako anglikán; na katolickou víru přestoupil až roku 1922. „Kdo přestane věřit v Boha, nebude ‚věřit v nic‘ – bude věřit v cokoli,“ zní jeden z jeho okřídlených výroků, které shrnují jeho mimořádný důvtip a smysl pro paradox, stejně jako jeho typický humor a nadhled.
Dale Ahlquist připomíná, že jedním z plodů Chestertonovy činnosti jsou stovky případů, kdy jeho dílo přivedlo čtenáře ke křesťanství. „Sám jsem jedním z nich,“ podotýká. Několik takových příkladů ze svého okolí zná i Alexander Tomský, český politolog a překladatel, který i za překlady Chestertonova díla do češtiny obdržel roku 2016 zlatou Svatovojtěšskou medaili. „Chestertona velmi obdivovali například i Karel Čapek nebo Ferdinand Peroutka,“ připomíná pro KT Tomský. „Jeho Ohromné maličkosti ovlivnily český poetismus, malíře Kamila Lhotáka, Voskovce a Wericha či Jiřího Suchého. Autor okouzlil svou veselou estetikou a darem vnímat všední věci v nevšedním světle.“
Pokud bude Chesterton skutečně blahořečen, bude to však podle Tomského z jiného důvodu. „Velice zapáleně diskutoval se socialisty a humanisty své doby – zastánci eugeniky, jako byli G. B. Shaw či H. G. Wells. Přestože šlo o velmi ostré střety a přestože psal silně kriticky, vždy vyhmátl i to pozitivní a dobré také u svých oponentů. Nikdy na nikoho osobně neútočil a s nikým se nerozkmotřil. A to takřka nikdo neumí,“ poukazuje překladatel.
Hravý mystik lidské každodennosti
O Chestertonově beatifikaci se podle Tomského hovoří prakticky od jeho smrti. Nynější posun může být, jak se někteří domnívají, zásluha papeže Františka. Ten totiž patří k mnoha spisovatelovým obdivovatelům po celém světě, a z jeho myšlenek dokonce cituje ve svých kázáních. Údajně je též členem argentinské chestertonovské společnosti a už jako kardinál schválil text modlitby za spisovatelovo svatořečení. Modlitba k dnešku koluje ve dvanácti jazycích včetně slovenštiny. Každý rok v červenci pořádá britská Katolická chestertonovská společnost pouť ke spisovatelovu hrobu v Beaconsfieldu, a jak dodává pro katolický magazín Crux Now jeden z nejvýznamnějších Chestertonových životopisců, profesor Oxfordu P. Ian Ker, „už to není jen lokální svatý, ale někdo, o koho se zajímá celá světová církev“.
Jak vystihuje Alexander Tomský, Chesterton je totiž i ve své mimořádnosti lidem neobyčejně blízký. „Je básníkem ohromující lidské přirozenosti a veselým, hravým mystikem lidské existence a její podivuhodné každodennosti. Chesterton – toť návod na život,“ uzavírá jeho překladatel.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou