16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Místo zázraků a znamení naděje

26. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/35 Máme doma prvňáčka, 26.8.2008

Už před revolucí jsem do tohoto kraje jezdíval. A jednou jsem jel kolem Neratova. Uviděl jsem kostel a vešel. Uvnitř rostly stromy, byla to opravdu ruina, ale přesto mě toto místo velice oslovilo. Modlil jsem se: Pane Bože, jestli se v této republice něco změní a já budu moci sloužit veřejně jako kněz (byl jsem vysvěcen tajně), budu dělat vše pro to, aby se tu zase mohly sloužit mše svaté. Za dva roky nato přišla revoluce. A sliby se mají plnit. Tak vzniklo Sdružení Neratov.
Náš kostel, který má dnes prosklenou střechu, vede příchozí k tomu, aby zvedli hlavu a podívali se vzhůru. Chtěli bychom, aby každý, kdo přijde ke kostelu, viděl jeho velikost a krásu, a každý, kdo projde jeho dveřmi, pocítil i jeho bolestnou historii a pochopil, že pro toho, kdo věří, není nikdy konec – i když to tak při pohledu na trosky chrámu mohlo někdy vypadat. Toto místo je znamením naděje. Kdysi měl být kostel zbořen, ale díky Bohu slouží dál. Je to jako s lidským životem. Ten jsme také dostali nádherný a monumentální, ale často – z pošetilosti a nerozumnosti – se z nás stane troska nebo prožíváme bolestná období. Ovšem zůstane-li v nás víra, naděje a láska, znovu můžeme růst a předávat radost. A o tom promlouvá také náš místní charitativní program, o němž se zde dočtete.
Neratov je místo zázraků. Domnívám se, že stejně velký zázrak, jako je třeba uzdravení se z rakoviny, je i zázrak změny smýšlení: když člověk přijde nešťastný a s bolestí v srdci – a odchází s radostí a pokojem. Příběh obnovy Neratova nemá konec, má začátek a pokračování. Neratov je místem požehnání a naděje. Kéž Bůh požehná i všem lidem, kteří přispívají k jeho obnově. Proto se také denně v poledne modlíme v neratovském kostele modlitbu, která je i slokou písně:

Pomoz nám prosím, naše milá Paní,
postavit z trosek zas krásný chrám,
ten první z kamene, ten druhý v srdcích,
tak jak si přeje tvůj Syn Král.
P. JOSEF SUCHÁR, neratovský farář a prezident Diecézní charity v Hradci Králové
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou