16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Místo misijního koláče pečou misijní perníky

4. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/10 Jak nás sourozenci ovlivňují?, 4.3.2008, Autor: Lenka Fojtíková

Sladká vůně se minulý týden rozlévala ze stavení manželů Marie a Petra Pavelkových v Hluku. V průjezdu domu se tu sešly ženy, aby nazdobily stovky perníků. V rámci akce Misijní koláč je budou spolu se svými dětmi prodávat v neděli 9. března před kostelem. Výtěžek poputuje na Papežské misijní dílo dětí.

„Máme se u nás moc dobře. Lidé v dalekých zemích nemají nic, proto jsme se rozhodli uspořádat něco pro druhé,“ uvedla Marie Pavelková, která dala k dispozici svůj dům a navíc nakoupila potřebné suroviny na těsto. „Pobývala jsem půl roku na misiích v Africe, takže jsem si vyzkoušela na vlastní kůži, jak to tam chodí. Ti lidé na rozdíl od nás skutečně nic nemají. My tady máme přepych,“ podělila se o zkušenosti jedna z účastnic akce Marie Križalkovičová. Amatérské cukrářky se shodly na tom, že je veliký rozdíl slyšet vyprávět o chudobě v daleké cizině od někoho, kdo tam byl, než podobné věci číst v tisku. Prý i to je motivovalo k pomoci. „Chtěla jsem podpořit dobrou věc. Sice jsem chtěla jen péct, protože zdobení není můj obor, ale nakonec jsem tady i dnes,“ řekla další z účastnic Jana Hanusová.
Do akce se zapojilo celkem 25 žen. Nejdříve připravily šestnáct kilogramů těsta, při dalším setkání napekly perníky a minulý týden se už pustily do zdobení.
Nyní se přidají i děti z farnosti. Další dobrovolnice, které se do společné práce nemohly zapojit, pečou medové pečivo doma. „Naším cílem není jen rychle vydělat peníze a pak je někam poslat. Důležité je, že se zapojují také děti. Podílí se na dobré věci a zároveň je vychováváme k tomu, aby myslely na druhé,“ připomněla hlavní smysl aktivity Marie Križalkovičová.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou