12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Misijní traktory už pomáhají farmářům v Africe

19. 2. 2013

|
Tisk
|

Vskutku neobvyklým počinem přispěly k misijnímu úsilí v Africe dvě moravské farnosti

Vydání: 2013/8 S papežem se rozloučí i čeští poutníci, 19.2.2013, Autor: Aleš Palán

Ze Žďáru nad Sázavou a Brna-Řečkovic odjely do Tanzanie tři starší, ale opravené traktory. Ty budou pomáhat v práci farmářům na křesťanském jihu země.

Moravští kněží přivezli do farnosti Mpanga první finanční pomoc už před rokem – za tyto peníze byla vybudována školka. „Co by nejvíc pomohlo zdejším zemědělcům?“ přemýšlel tehdy řečkovický farář P. Jan Kotík. Došel k tomu, že by nutně potřebovali právě traktor, vždyť v celé vesnici jsou jen dvě auta.

„Napřed to vypadalo bláznivě, už kvůli velkému kontejneru, který je kvůli tomu třeba dopravit na místo lodí, a projít složitou celní procedurou,“ vzpomíná P. Vladimír Záleský, farář ze žďárské farnosti Nanebevzetí Panny Marie. Vézt v kontejneru jediný traktor se zdálo být přepychem, a tak byly nakonec zakoupeny hned tři stroje – z toho dva staré Zetory řečené „Suprák“.

Kněží dali do projektu nejprve vlastní peníze a postupně se připojili jejich farníci – a to nejen finančními dary. Mnoho žďárských věřících, učňové či hasiči z nedalekého Herálce strávili desítky hodin dobrovolnické práce při generálce starých strojů.

Po mnoha byrokratických procedurách v tanzanském přístavu Dar es Salaam a náročné cestě na místo určení byla zásilka na přelomu ledna a února dopravena do Mpangy. V těchto dnech už traktory slouží místním zemědělcům.

Spolu s oběma kněžími jeli na místo tři lékaři, kteří zde několik dní pomáhali místnímu zdravotníkovi, nebo inženýr stavař. Ten zase připravoval stavbu kostelní věže. Do kontejneru se totiž vešel ještě pětatřicetikilový zvon z turbínové litiny s reliéfem Žďáru nad Sázavou. Nově zavěšený zvon by se mohl nad kostelem poprvé rozeznít právě v těchto dnech. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou