26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Misijní neděle v mezinárodním zastoupení

21. 10. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/43 Víno nejen mešní, 21.10.2009, Autor: Michaela Straková

Afričané, Američané, Australané i Evropané se zúčastnili nedělní mše svaté v Nivnici na Uherskohradišťsku. Místní farnost svatých Andělů strážných se společně s misijním klubkem tímto způsobem připojila ke slavení misijní neděle.

Cizí národy byly ovšem v Nivnici zastoupeny jen „naoko“. První lavice slavnostně vyzdobeného kostela zaplnily při nedělní bohoslužbě děti v různých převlecích – od Indiánů přes kovboje, Číňanky a Mexičana. Symbolicky se tak spojily s celým světem. „Tato akce je u nás už tradiční. Dosud se však do ní zapojovali jen členové našeho misijního klubka. Letos poprvé jsme vyzvali všechny děti ve farnosti, aby přišly v převlecích,“ vysvětluje vedoucí nivnického misijního klubka Renata Charvátová. „Děti si připravily převleky samy. Jsem nadšená, jak jsou nápadité,“ pokračuje se zaujetím při pohledu na chlapce převlečeného za Indiána – na hlavě má černou paruku a obličej zamazaný uhlem. Nastrojené děti postupně nesly v obětním průvodu dary pěti kontinentů: Američané přišli s červenou svící, kukuřicí a bramborami, děti převlečené za Asiaty nesly žlutou svíci a rýži, děti z Austrálie a Oceánie nesly k oltáři modrou svíci a plyšového klokana. Zelená svíce a tropické plody symbolizovaly zase lidi žijící v Africe. Nakonec přišly evropské děti – v tradičním nivnickém kroji. Ty s sebou přinesly bílou svíci a vdolečky. „Je to tady super,“ směje se sedmiletá Hana Soukeníková, nová členka misijního klubka, která je také v převleku Indiánky. Na závěr mše zazněla papežská hymna misijního díla a před kostelem začal prodej misijního koláče. „Tato aktivita se nám velmi osvědčila. Babičky mají radost, že nemusí péct samy. I tak mají doma k nabídnutí různé druhy buchet a ještě přispějí na dobrou věc,“ říká Renata Charvátová a dodává, že letos je sbírka rekordní. Na misie se podařilo v Nivnici vybrat téměř jedenáct tisíc korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou