26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Miliardu lidí na světě ohrožuje obezita

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/32 Ekumenická manželství, 31.8.2004, Autor: Iva Tereza Grosskopfová

Pečovat je třeba nejen o duši, ale i o její chrám
Mnozí křesťané jsou dobře obeznámeni s utrpením lidí, které způsobuje jejich závislost na drogách, alkoholu či cigaretách. Pro současný svět se však jeví jako ještě horší nebezpečí tloušťka. Na nedávné tiskové konferenci v pražské Akademii věd to potvrdili odborníci na obezitu a jiné poruchy regulace tělesné váhy.


V letošním roce se v Praze konal již 13. Evropský kongres o obezitě (poprvé ve státě střední či východní Evropy). Zúčastnilo se ho více než 2500 lékařů a specialistů na léčbu obezity z celého světa. V téměř dvou stovkách přednášek upozornili odborníci především na enormní celosvětový nárůst obezity a nemocí s ní souvisejících.

„Na světě je 850 milionů lidí ohroženo smrtí hladem a miliardě hrozí smrt v souvislosti s obezitou,“ seznámil na tiskové konferenci s burcující statistikou čestný předseda České endokrinologické společnosti, prof. MUDr. Vratislav Schreiber.

DRAHÁ LÉČBA
V USA umírá letos na následky kouření 400 000 lidí a v důsledku obezity 500 000. Kdyby se podařilo vyřešit problém s tloušťkou, třikrát se sníží četnost cukrovky, tedy onemocnění, které často obezitu doprovází. „Léčba obezity je velmi drahá a s ohledem k narůstajícímu počtu obézních lidí se odhaduje, že nepodaří-li se tuto situaci zvrátit, tak například americké zdravotnictví do roku 2025 zkolabuje,“ tvrdí prof. MUDr. Štěpán Svačina, přednosta III. interní kliniky LFUK/VFN a děkan 1. LF UK.

CHVÁLA POHYBU
Léčba obezity souvisí s celkovou změnou životního stylu. Nejvýznamnější na všech druzích diet je totiž právě to, že se rozhodneme hlídat kalorický příjem. Pokud ale obézní člověk při léčbě nespolupracuje, obvykle se stává, že ačkoli se mu nejprve podaří třeba i významněji zhubnout, svoji váhu neudrží a do čtyř až pěti let (pokud celkově nezměnil styl života) dokonce dvojnásob přibírá. Pouze dietou se cíle nedosáhne, nutný je pohyb. Dr. Svačina k tomu uvedl, že „pro organismus je lépe být obézním sportovcem, než štíhlým nesportovcem“.

Jak tvrdí doc. MUDr. Hana Papežová z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN, lidé by se měli naučit vnímat své vnitřní mechanismy a umět na ně reagovat a prosadit je.

Odborníci upozornili i na různá reklamní lákadla, která zaručují zhubnutí bez vlastního přičinění. Tyto rady podle jejich slov v praxi nefungují.

Ilustrační snímek

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou