26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Města lákají veřejnost na Noc kostelů

11. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/20 Lidová mariánská úcta, 11.5.2010

Velkoplošné poutače připevnili v uplynulých dnech horolezci na nejvyšší brněnské věže, aby obyvatelům města připomněli, že 28. května proběhne 2. ročník Noci kostelů.

„Poutače mohou účastníkům Noci kostelů posloužit jako orientační body při putování mezi jednotlivými chrámy,“ říká o důvodech neobvyklé reklamní akce tisková mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Jeden z nejlákavějších programů v jihomoravské metropoli bude připraven v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově, kde návštěvníky pozdraví i brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Vedle komentované prohlídky chrámu se zde budou moci zájemci zúčastnit i besedy na téma „Umění a víra“ s režisérem Jiřím Strachem, sochařem Otmarem Olivou a finalistkou soutěže Superstar Monikou Bagárovou. Zazní zde i duchovní hudba v podání Dómského smíšeného sboru. Jenom v samotném Brně budou moci zájemci navštívit vedle katedrály ještě dalších 27 kostelů a modliteben různých církví. Osmatřicet kostelů se zapojí do Noci kostelů i v ostravsko-opavské diecézi. K nejzajímavějším zde bude patřit program v kostele Panny Marie Královny posvátného růžence v Ostravě-Hrabůvce, do něhož pořadatelé zařadili i přehlídku kostelní módy. V kostele sv. Antonína z Padovy v Ostravě-Kunčičkách zase zakončí neobvyklý večer vysláním proseb přítomných návštěvníků do nebe, a to pomocí horkovzdušných lampionů. „Mnozí lidé mohou na Noci kostelů poprvé zakusit přijetí, což je velké poslání této akce,“ zdůrazňuje farář z Oder P. Vladimír Schmidt. Nečeká, že by v malém městě na Novojičínsku, kde kostel většina obyvatel dobře zná, přišly na noční akci tisíce lidí. Přesto věří, že do něj v tu dobu najdou cestu i ti, kteří v něm třeba ještě nikdy nebyli.

Poutnický pas v Plzni

Přes tři desítky kostelů se 28. května otevře veřejnosti také v plzeňské diecézi. V samotné Plzni, kde bude zpřístupněno 15 kostelů, připravili organizátoři pro zájemce tzv. poutnický pas. Do něho budou moci poutníci sbírat razítka jednotlivých kostelů, které během akce navštíví. Ti, kteří nasbírají razítka všech kostelů, obdrží pak na plzeňském biskupství jako odměnu certifikát poutníka. Certifikát získají i v případě, že všechny kostely nestihnout navštívit během Noci kostelů. Podrobnější informace na www.nockostelu.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou