16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Meditace jako obšťastňující světlo

11. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/50 Vánoce, vánoce přicházejí, 11.12.2006, Autor: Jan Paulas

Na předvánočních pultech se objevila „krabička“ s pěti svazky liturgických meditací Tomáše Špidlíka. Cena celého souboru 900 Kč už vyžaduje, aby si čtenář na kupovaný komplet knih posvítil a udělal si jasnější představu. Má obsahovat nové, dosud nepublikované meditace kardinála Špidlíka na celý liturgický rok. „Krabičku“ vydalo olomoucké nakladatelství Refugium Velehrad-Roma a hovoříme o ní s odpovědným redaktorem a teologem Pavlem Ambrosem.

Na základě čeho tento pětidílný soubor vznikl?

Zájem o své promluvy na vlnách Vatikánského rozhlasu přivedl otce Špidlíka k tomu, aby napsal nové ucelené dílo. Originál psal přímo česky, italský překlad však už také vyšel. Jedná se o zcela samostatné dílo, v němž zúročil vlastní přípravy na nedělní homilie, které káže v kapli Centra Aletti v Římě. Knih je celkem pět, cena je tak spíše nestandardně nízká.

Nejedná se tedy o meditace, které už zazněly ve Vatikánském rozhlase, nebo byly porůznu posbírány? Například v 90. letech u nás vyšel třísvazkový soubor Špidlíkových meditací.
Ne. Pro tento ucelený soubor meditací je specifické, že systematicky vycházejí z liturgických textů – evangelií. Nejedná se tedy o výběr, ale o meditace prostupující kompletně celý liturgický rok včetně všedních dnů. Nejedná se ani o reedici nedělních meditací (cyklů A, B, C), které u nás vyšly právě v 90. letech. Jde skutečně o samostatný, tudíž nový celek. Působení pana kardinála v rozhlase je sice známější, avšak předlohu k těmto textům bezprostředně netvoří.

Špidlíkovy promluvy patří ve Vatikánském rozhlase již dlouhá léta k nejoblíbenějším pořadům. Čím jsou jeho meditace tak výjimečné a stále žádané? V čem tkví podle vás jejich kouzlo?
Špidlíkovy meditace jsou příkladem, jak se dívat na druhého a jak se mu přiblížit. Představují vizi jednoty a společenství, po kterém zvláště dnes prahneme, zatímco svět se zmítá v problémech mnohonárodnostního a náboženského soužití. Autor v nich překonává vědecký formalismus, ale zůstává stále erudovaný; překonává kulturní předsudky a soudy, je však velmi přesný a výstižný. Chápe postupné kroky dějin spásy člověka i národů zevnitř. Proto četba takových meditací přináší obšťastňující světlo.
(Pětidílný soubor obsahuje tři nedělní liturgické cykly A, B, C, dále feriální evangelia liturgického mezidobí a feriální evangelia doby adventní, vánoční, postní a velikonoční. Soubor obsahuje zvlášť i rejstřík a přehled západního i východního kalendáře.)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou