16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Matka Tereza na Svatém Kopečku

8. 2. 2005

|
Tisk
|

Výzdoba kaple hospice na Svatém kopečku je již kompletní. Uzavřela ji instalace sochy Panny Marie a relikviáře s prvními ostatky Matky Terezy v České republice. Při této příležitosti zde sloužil mši svatou a požehnal nový mobiliář kaple olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Vydání: 2005/7 Usmíření s církví, 8.2.2005, Autor: Ivana Jeništová

„Před rokem jsme žehnali tuto kapli, dnes žehnáme sochu Panny Marie a relikviář s ostatky Matky Terezy, které sem byly dopraveny z Říma,“ uvedl při promluvě arcibiskup. Vzpomněl také na návštěvu Matky Terezy v Olomouci, kam v roce 1990 přijela na pozvání arcibiskupa Františka Vaňáka. Připomněl mj. její přílet vrtulníkem na olomoucké letiště: „Bylo ji třeba držet, aby ji proud vzduchu z vrtulí neporazil, tak byla křehká. Přesto z ní však sálala obrovská síla,“ popsal setkání arcibiskup. Na závěr bohoslužby vyslovil přání, aby pro nemocné byla radost z blízkosti Hospodina silou, která je podrží i v nemoci. „Když se budete ptát, proč nemoc postihla právě vás, podívejte se na kříž. Také Ježíš na kříži volal ,Proč?‘. On je s vámi - ať stále zakoušíte jeho přítomnost,“ popřál nemocným arcibiskup.

Nově instalovaná plastika Panny Marie je kopií gotické sochy z Kyjova, uložené v depozitáři olomouckého arcibiskupství. Bronzový relikviář ukrývající vlasy Matky Terezy znázorňuje andělská křídla a je - stejně jako ostatní mobiliář kaple hospice - dílem akademického sochaře Otmara Olivy z Velehradu. Ostatky Matky Terezy přivezl z Říma na žádost ředitele Arcidiecézní charity Olomouc Václava Keprta prof. Jaroslav Němec.

Hospic na Svatém Kopečku byl slavnostně otevřen v listopadu roku 2003, kaple o měsíc později. Za dobu činnosti hospice v něm lékaři a sestry pečovali o 640 klientů převážně s onkologickou diagnózou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou