26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Mami, ty nehledáš Boží království'

23. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/4 Fotbalové násilí v zemi papeže, 23.1.2008, Autor: Jiří Macháně

V olomoucké arcidiecézi začal uplynulým adventem Rok Bible. Pracovníci arcibiskupství toho připravili hojnost: od programů pro biblické hodiny až po různé soutěže, přednášky, výstavy, divadla či možnost účastnit se diecézní pouti do Svaté země. Jen materiál pro biblické hodiny nabízí přes dvacet témat sestavených z krátkých sekvencí z biblických filmů. Rok, v němž chtějí v největší diecézi v České republice „budovat církev žitím Božího slova“, přibližuje olomoucký arcibiskup Jan Graubner.
Jaký je vlastně cíl Roku Bible?

Hodně bude záležet na zájmu farníků a schopnosti organizovat. Naším cílem není jen poznání Bible, ale něco daleko většího, vlastně to, proč tu Bible je. Jde o Boží slovo. Sám Bůh k nám mluví. On je Slovo. Jen když ho umíme slyšet a rozumíme mu, můžeme vést s Bohem skutečný dialog. A když se navíc Boží slovo vtělí do našich skutků, zakoušíme Boží přítomnost a Boží působení.  

Když čteme Písmo, často jsme jakoby jeho vnějšími pozorovateli. Poraďte, jak do těchto příběhů vstoupit, stát se jejich aktéry, přenést je do světa, ve kterém žijeme?
Především musíme být přesvědčeni, že Boží slovo tu není jen ke studiu a rozjímání, ale k žití. O to jsme se snažili s dětmi a s rodinami, když jsem ještě působil ve farnosti. Na určitou dobu jsme si vybrali vhodný citát z Písma, který jsme si vysvětlili a dali si za úlohu řídit se podle toho celý týden či měsíc s tím, že příště si budeme vyprávět zkušenosti. Zpočátku byly problémy s tím, aby si děti vzpomněly na danou větu. Když jsem však k vysvětlení přidal praktický příklad zkušenosti jiných dětí, začalo se dařit.  

Jak to vypadalo v praxi?
Vzali jsme si například Ježíšovu větu: „Co jste udělali jednomu z nejmenších, mně jste udělali.“ K tomu jsem vyprávěl o dítěti, které při domácí oslavě, když se dělil dort, sáhlo po největším dílku, ale pak si vzpomnělo na Ježíšovu větu a svůj talíř předalo mladšímu sourozenci, aby měl Ježíš radost. V další hodině se přihlásilo děvče, které vyprávělo, že maminka přinesla domů banány. Ona sáhla po tom největším, ale hned si vzpomněla na dílek dortu, a svůj banán dala mladší sestře. Bylo vidět, jakou měla radost, že si vzpomněla a že taky dokázala udělat radost Pánu Ježíši, že pocítila, jak je nám Ježíš blízko. Na citát z Písma si nevzpomněla, ale na konkrétní příklad ano.

Malé dítě se rázem stane školitelem v evangelních ctnostech... 
Jindy jsme si vzali větu: „Hledejte nejprve Boží království a ostatní vám bude přidáno.“ Teprve po dlouhém čase jsem se dověděl z jedné početné rodiny hezkou perličku. Chystali se společně večer do kostela na pobožnost pro děti, ale tatínek nepřijel včas z práce. A máma rozhodla, že do kostela půjdou jen starší děti, malé zůstanou doma s ní a ona připraví večeři. Děti přemlouvaly, ale máma stále vítězila až do chvíle, kdy chlapec sotva umějící číst ukázal na citát vystavený v kuchyni a prohlásil: „Mami, ty nehledáš Boží království. Ty hledáš večeři.“ Máma ztratila dech a zavelela k odchodu do kostela. Ale to zdaleka nebyl konec. Vůbec jsem netušil, co se to odpoledne u nich doma odehrálo. A zrovna jsem dostal od nějakých dobrodinců celou tašku zabíjačky. Potkal jsem onen večer u kostela toho chlapce a poslal jsem po něm tu tašku mamince. Prý vběhl do bytu s křikem: „Vidíš, mami, jak to funguje? Tady máš večeři.“ Pán Bůh má zkrátka smysl pro humor, i když nás učí poznávat hluboká tajemství Božího působení.  

Máte už nějaké ozvěny z průběhu Roku Bible?
Ano. Jeden z programů byla vánoční nabídka školám. Třeba v Olomouci ve farnosti svatého Mořice poslali všem školám nabídku návštěvy kostela a fary. Záměrem bylo zprostředkovat žákům poselství o naději a Boží lásce, která činí člověka bohatým. Program měl čtyři části. Videoprojekce zasadila vánoční události do historického rámce a pomáhala pochopit rozměr chudoby a bohatství. Do loutkového zpracování vánoční události se pak zapojili studenti Teologického konviktu. Při prohlídce farního muzea a kostela děti dostaly knížku Bůh mluví ke svým dětem s převyprávěnými příběhy z Bible a samolepku některé biblické postavy. Mohou se zapojit do farní soutěže namalováním obrázku té události, kterou si vybrali podle samolepky a přečetly. Zájem byl veliký, vystřídalo se tam téměř 800 dětí.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou