26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Malalaj získala prestižní cenu

15. 10. 2013

|
Tisk
|

Velkého aplausu se dostalo teprve šestnáctileté aktivistce Malalaj Júsufzaiové po jejím červencovém

Vydání: 2013/42 VOLBY: koho volit?, 15.10.2013, Autor: Martin T. Zikmund

Sacharovova cena Evropského parlamentu za svobodu myšlení byla letos udělena šestnáctileté pákistánské aktivistce Malalaj Júsufzaiové, před rokem postřelené Talibanem.
„Evropský parlament oceňuje neuvěřitelnou sílu této mladé ženy, která se zasazuje za práva dětí, zejména dívek, na vzdělání. Těch, jimž je upíráno, je po světě na 250 milionů,“ zdůvodnil rozhodnutí předseda EP Martin Schulz.
Dívka žije v britském Birminghamu, kde podstoupila léčbu poté, co byla před rokem postřelena do hlavy a do krku. Malalaj Júsufzaiová, jejíž jméno dnes zná celý svět, se proslavila ve svých jedenácti letech, když si na blogu BBC vedla v urdštině původně anonymní deník, v němž popisovala řádění Talibanu v pákistánském údolí Svát, kde žila. Tehdy byly pod hrozbou smrti na tomto území zavřeny stovky škol, dokonce i křesťanských, a na osm tisíc žen-učitelek ztratilo práci. Učit ale nemohli z bezpečnostních důvodů ani mnozí muži, mezi něž patřil otec této dívky Ziauddín Júsufzai. Dnes se lidé v této oblasti k Malalaj ze strachu a závisti příliš nehlásí – už proto, že se Malalaj hlásí k modernímu islámu a k emancipaci žen, což se považuje za neslučitelné s místními zvyklostmi.
JAKO TERČ JE DOBRÁ
Malalaj se podle předsedy EP statečně zotavila z talibanského útoku a nyní znovu výmluvně brání svou spravedlivou kauzu. Schulz zároveň upozornil, že je Malalaj stále ohrožena.
„Nepřátelé islámu ji odměňují, protože odpadla a stala se nevěřící,“ vyjádřil se z nejmenované lokace telefonicky mluvčí Talibanu Šahidulláh Šahíd. Jako odpadlice od islámu dívka podle něj zasluhuje smrt. „Říká prý, že nechce žít jako negramotná osoba v obezděném dvorku a rodit děti. Přitom její matka a babička žily v obezděných dvorcích a rodily děti, takže tím, co řekla, ani nešetřila vlastní matku.“ Podle Šahída neudělala Malalaj „nic, za co by měla dostat ocenění Evropského parlamentu“, a Taliban slíbil, že se ji pokusí zabít.
PŘIJETÍ V BÍLÉM DOMĚ
V oválné pracovně Bílého domu, v nejslavnější místnosti amerických prezidentů, přijal minulý týden ke zvláštní audienci pákistánskou Malalaj Barack Obama. Přítomni byli také první dama Michelle Obamová a patnáctiletá Malia Obamová, dcera prezidentského páru. Obamovi poděkovali Malalaj za její „inspirující a zanícené nasazení za vzdělání dívek“. Jak uvedla první dáma, investice do vzdělání dívek je ta nejlepší věc, kterou můžeme udělat, a to nejen ve prospěch našich dcer a vnuček, ale také jejich rodin, obcí a zemí.
Malalaj patřila do minulého týdne dokonce mezi favority na Nobelovu cenu za mír. Tu však nakonec získala Organizace pro zákaz chemických zbraní.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou