26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Majetkové narovnání padá spolu s vládou

1. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/14 Květná neděle, 1.4.2009, Autor: Jiří Macháně

Už více než týden je česká vláda v demisi. Prakticky stejně stará je i informace, z níž nemají radost české církve: Sněmovní církevní komise doporučila poslancům nepřijmout vládní návrh zákona o majetkovém narovnání státu a církví. Proti zákonu se v komisi spojili komunisté, sociální demokraté a poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

„Čtu to tak, že sociální demokraté si po vyslovení nedůvěry vládě vyhodnotili situaci, jako že vyrovnání s církvemi pro ně volebně nic nepřinese,“ shrnul po závěrečném jednání komise její předseda a lidovecký poslanec Jan Kasal. Zároveň se jasně vyjádřil k budoucnosti majetkového narovnání v souvislosti s pádem kabinetu: vláda bez mandátu a bez většiny v poslanecké sněmovně podle něj nemůže v této věci někam pokročit. Situaci vidí stejně i předseda ČBK, arcibiskup Jan Graubner: „V blízké době se nedá v této věci s jednáním počítat,“ potvrzuje arcibiskup Graubner. Podle jeho slov se ale takový výsledek vzhledem k politické atmosféře dal čekat. „Je vidět, že socialisté budou stavět svou volební kampaň kromě jiného i na proticírkevní kartě. Za jejich vlád se nikdy nedošlo k rozumným závěrům – když se o to nyní snažili jiní, shodili to pod stůl. Vatikánskou smlouvu dojednala jejich vláda, ale v parlamentu to shodili oni. To je třeba mít před očima, když budou zase něco slibovat,“ konstatoval olomoucký arcibiskup. Zároveň v té souvislosti zdůraznil, že při volbách si katolíci musí uvědomit svou zodpovědnost.

„POPULISTICKÉ VYUŽÍVÁNÍ PROTICÍRKEVNÍ ANIMOZITY“

Kardinál Miloslav Vlk se v reakci na hlasování komunistů, sociálních demokratů a Vlastimila Tlustého nechal na svém webu www.kardinal.cz slyšet, že šlo o „politickou nevůli a snahu získat z odporu vůči katolické církvi politické body“. „Pro odmítnutí vládního návrhu nemá sociální demokracie ve spojení s komunisty žádné racionální důvody. Odkazování na ,lid‘ je poněkud populistické využívání tradiční proticírkevní animozity a hrubé opomíjení práva,“ konstatoval kardinál Vlk. „Právo a spravedlnost jsou pojmy opozici zřejmě cizí, protože o ty jí nejde. Je to ukázka toho, jakými prostředky by asi vládla,“ uvedl český primas. Jan Kasal připomněl, že všechny námitky a výhrady opozice k částkám i způsobu splácení nezávislí odborníci komisi vyvrátili. Zdůraznil také, že závěry, k nimž komise dospěla, budou sloužit jako důležitý podklad těm, kteří tuto problematiku budou řešit v příštím volebním období. Práci v komisi její předseda nevidí jako zbytečnou. „Jsem rád, že ač končí současná politická reprezentace, řekli autority z vysokých škol a specializovaní auditoři jasné slovo – stvrdili správnost navrhovaného řešení. To se totiž nedá zpochybnit jinak než tak, jak se stalo nyní: sežene se většina, která by věcné argumenty převálcovala na základě politického zadání,“ uvedl Jan Kasal. Jak sdělila mluvčí ČBK Irena Sargánková, závěry parlamentní komise by neměly mít žádný vliv na podzimní návštěvu papeže Benedikta XVI. „Rozhodnutí komise a příprava papežovy návštěvy jsou dvě věci, které spolu nesouvisejí; návštěva papeže není politickou záležitostí,“ dodala.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou