26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lurdská pouť leteckým speciálem

7. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/19 Jak se žije českým rodinám, 7.5.2008, Autor: Jiří Macháně

Minulý čtvrtek se cestujícím na ruzyňském letišti naskytl nevšední pohled. Do odbavovací haly dorazila téměř třicítka lidí upoutaných na vozíky a lůžka spolu se svým doprovodem v uniformách s bílým křížem. Ten je znakem Suverénního řádu maltézských rytířů – českého velkopřevorství i Maltézské pomoci, tedy organizací, které společně připravily leteckou pouť do Lurd.

Plně obsazený letecký speciál dopravil do Francie vedle nemocných a členů asistenčního týmu pečovatelů také skupinu poutníků a kněží, včetně biskupů Dominika Duky a Jiřího Paďoura.

NÁVŠTĚVA LÁZNÍ
Samotná pouť začala minulý pátek českou mší svatou přímo v jeskyni, kde se před 150 lety odehrálo zjevení Panny Marie. „Prošli jsme pak společně křížovou cestou, na které jsme doprovodili i naše nemocné,“ přibližuje pouť jedna z členek pečovatelského týmu Ludmila Bradnová. Součástí programu byla též návštěva lázní. „Tam se nemocní ponořují do lurdské vody. Jsou to bazénky s velmi studenou vodou. Jak říkali ti, kteří koupel absolvovali, je to opravdu silný zážitek. Ponoření trvá jen pár vteřin, přičemž se spolu s nemocným modlí přítomní asistenti. Člověka má tato koupel očistit od neduhů těla i duše,“ vysvětluje Ludmila Bradnová.

VÝPRAVY Z CELÉHO SVĚTA
Působivé bylo podle slov účastníků také večerní procesí se svíčkami zakončené litaniemi a zpěvem Ave Maria. Baziliku Pia X., která pojme 25 tisíc lidí, pak minulou sobotu zaplnily národní výpravy maltézských poutníků, kteří přijeli z celého světa – od Libanonu až po Spojené státy.
Nemocní si pouť i službu dobrovolníků Maltézské pomoci pochvalovali – starali se o ně prý s mnohem větší pečlivostí než v ústavech. „Nešlo jen o ošetřovatelství – díky kněžím, kteří s námi jeli, bylo postaráno i o duše nemocných,“ uzavírá Ludmila Bradnová.



Ve Vídni o uzdravování v Lurdech
Kardinál Christoph Schönborn a vedoucí lékařského úřadu v Lurdech Patrick Theillier se minulý týden na tiskové konferenci ve Vídni vyjádřili k zázrakům uzdravení, které se staly v Lurdech v uplynulých 150 letech.
Patrick Theillier uvedl, že od roku 1858, kdy se událo zjevení sv. Bernadettě, bylo v Lurdech na základě proseb o Mariinu přímluvu uzdraveno 7 200 osob, z toho dva tisíce případů bylo označeno za uzdravení lékařsky nevysvětlitelná. Církev pak 67 z nich označila za zázrak. Theillier přitom poukázal na přísná lékařská a ještě mnohem přísnější církevní kritéria. Prověřování uzdravení se proto zaměřuje nejen na fyzické, ale i na duchovní zlepšení stavu uzdraveného, neboť Maria ve svém poselství vždy znovu poukazovala, že hlavní je obrácení srdce.


ZÁZRAK JAKO MAJÁK
„Zkoumání uzdravování spadá do oblasti, v níž se věda a víra dostávají do plodného dialogu, ačkoli i zde jsou jasně odděleny,“ zdůraznil Theillier. Z lékařského hlediska nelze podle něj nikdy zázrak „dokázat“, neboť by to pak už nebyl zázrak. Uzdravení v Lurdech nazval majáky, které upozorňují na Boha. Kardinál Schönborn zase podtrhl, že to, co se odehrává v Lurdech, je jeden z nejsilnějších případů „suverenity nebe“ a „svobody Boží“.
(Kathnet, mtz)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou