26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lidovci věří, že plevel se vyhubit nedá

10. 6. 2013

|
Tisk
|

„Ty povodně nám berou pozornost médií,“ posteskl si o víkendu v kuloárech sjezdu KDU-ČSL staronový předseda strany Pavel Bělobrádek. Stačilo přitom málo, a lidovci se dostali na první stránky novin: kdyby vyslyšeli přání několika delegátů z Vysočiny a odešli ze sálu v okamžiku, kdy dorazí prezident Zeman.

Vydání: 2013/24 Charita pomáhá postiženým povodněmi, 10.6.2013, Autor: Aleš Palán

K demonstrativnímu odchodu však nedošlo a Zeman, tentokrát bez virózy, tak mohl počastovat sjezd svými radami. Hlavní mediální zprávou zůstala obhajoba předsednického postu Pavlem Bělobrádkem. Bělobrádek si řekl delegátům jediného českého politického subjektu, který se už svým názvem hlásí ke křesťanství, o silný mandát – a dostal ho. Za dva roky, co je ve funkci, podle něj urazila partaj velký kus cesty. „Na konci příštího roku budeme s pravděpodobností hraničící s jistotou zcela bez dluhů,“ prohlásil a sklidil spokojený potlesk. Za úspěch Bělobrádek pokládá, že strana nemusela prodat pražský palác Charitas. Příspěvky do regionů byly uškrceny na minimum, silnější kraje byly solidární se slabšími. „Jsme schopni uskromnit se ve prospěch celku a být solidární – to je konzervativní řešení pro celou republiku,“ uvedl lídr strany.

Podle jeho představ se pozornost musí víc soustředit na oblast středních a severozápadních Čech. Klíč k volebnímu úspěchu vidí v modelu východních Čech, kde lidovci uspěli ve spolupráci s nezávislými subjekty a odborníky. „Bylo jedno, jestli ti lidé jsou věřící nebo nevěřící,“ prohlásil Bělobrádek. Hlavní prý bylo, že to jsou slušní a přemýšliví lidé. Šrámkovo „být při tom“ mělo podle současného šéfa strany smysl za první republiky, kdy žádná vláda nevydržela do konce volebního období. Luxův dodatek, „…a tvořit to,“ Bělobrádek o víkendu obohatil svým – „…ale ne za každou cenu.“

Zvážit svou účast ve vládě (pokud se tedy lidovci dostanou do sněmovny) doporučil straníkům i prezident Zeman. Právě účast ve vládě podle jeho interpretace stojí za tím, že se lidovci následně do sněmovny nedostali. „Po volbách se jistě vytvoří klasická struktura vládních a opozičních stran. Nebylo by vhodné uvažovat i o třetí kategorii, strany nevládní, která se snaží zachovat svůj program a hlasuje podle toho, zda předložené návrhy jsou v souladu s jejím programem?“ zamýšlel se Zeman. Taková strana se podle někdejšího spolutvůrce opoziční smlouvy nemusí zaprodat.

Zemanovy myšlenky všechny lidovce nenadchly. „Sjezd vyzývá prezidenta Zemana, aby přestal hloubit příkopy ve společnosti a začal ji sjednocovat, nikoli rozdělovat,“ navrhl pražský místopředseda Pavel Mareš usnesení. Odvolával se přitom na podobný výrok europoslankyně Zuzany Roithové. Účastníci sjezdu však nechtěli celou záležitost dál rozmazávat a usnesení nepřijali.

Zeman nevzal v Olomouci před novináři zpět svůj nedávný projev, v němž označil lidovce za politický plevel. Jeden z delegátů to v předsálí komentoval zvesela: „Plevel? Proč ne? Jsem zemědělec a vím, že ať dělám, co dělám, plevel vždycky znovu vyroste. Ten se vyhubit prostě nedá…“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou