26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lidé se loučí s Benediktem XVI.

26. 2. 2013

|
Tisk
|

Více než sto tisíc lidí si přišlo minulou neděli na svatopetrské náměstí vyslechnout poslední veřejnou modlitbu Anděl Páně Benedikta XVI. Někteří mladí lidé nocovali ve spacácích přímo na náměstí.

Vydání: 2013/9 Lidé se loučí s Benediktem XVI., 26.2.2013, Autor: Tomáš Kutil

Přestože modlitbu Anděl Páně spojenou s krátkou promluvou pronesl papež až v poledne, svatopetrské náměstí lidé zaplňovali už od časného rána. Řada mladých převážně z Mexika či Brazílie tam dokonce přímo na zemi nocovala. Mnozí věřící si přinesli i transparenty na podporu papeže. „Pán mne volá, abych ‚vystoupil na horu‘ a věnoval se ještě více modlitbě a rozjímání. Neznamená to však opustit církev, ba naopak. Chtěl bych jí sloužit nadále se stejnou oddaností a láskou, s níž jsem se o to snažil doposud, ale způsobem více odpovídajícím mému věku a mým silám,“ vrátil se papež během promluvy ke své rezignaci. Za téměř každou jeho větou následoval bouřlivý potlesk a Benedikt XVI. byl viditelně dojatý. Neustále opakoval „Grazie, grazie“ (Děkuji, děkuji) a snažil se bouřící dav utišit, což se mu ale příliš nedařilo.

Ještě více lidí pak zřejmě dorazí na středeční generální audienci, což bude poslední veřejné vystoupení současného papeže. „Počet lidí lze jen těžko odhadnout. Určitě se na náměstí všichni nevejdou, zřejmě budou i na ulici Via della Conciliazione (široká hlavní třída, která ústí do svatopetrského náměstí – pozn. red.),“ uvedl pro KT P. Milan Glaser z Radia Vaticana.

Přítomni už budou podle něj též všichni kardinálové, kteří mají volit nového pontifika. Ohledně data konkláve nepadlo do uzávěrky tohoto čísla KT definitivní rozhodnutí. Benedikt XVI. v pondělí vydal dokument, který umožňuje začít s volbou dříve, než dosud stanovených 15 dní po rezignaci.

Kolegium kardinálů by mělo o datu zahájení volby rozhodnout 1. března. Italská média spekulují o 10. či 11. březnu.

Datum konkláve zásadně zajímá i obyvatele rezidence sv. Marty, kde budou během konkláve kardinálové bydlet. KT získal exkluzivní svědectví přímo od sestry Samuely, která zde už čtyři roky pracuje. „Kardinálové přijedou do domu svaté Marty až na samotné konkláve. V čase příprav tady nebydlí,“ prozrazuje sestra. Během papežské volby bude kardinály ze Sixtinské kaple do domu svaté Marty vozit na jídlo a na spaní minibus. Současní obyvatelé rezidence musí kardinálům uvolnit místo. „Monsignorové, kteří v domě bydlí a jichž je v současné době asi padesát, se musí na čas konkláve vystěhovat do jiných domů, neboť i jejich pokoje je třeba připravit pro kardinály,“ říká sestra Samuela. Všechny pokoje jsou jednolůžkové a pro příchod kardinálů se nijak zvlášť upravovat nebudou. „Zůstanou tak, jak jsou. Nanejvýš, bude-li třeba, se čistě vymalují,“ dodává sestra. Pokoje pro kardinály jsou prý zařízeny vkusně, ale jednoduše: postel, stolek, dvě větší skříně, psací stůl a sociální zařízení. Setra Samuela má na starosti obsluhu v jídelně a kromě ní bude o kardinály pečovat sedm dalších řeholnic, které se postarají například o úklid pokojů či praní prádla.

Volba papeže přitahuje pozornost také v české papežské koleji Nepomucenum. „Většina obyvatel koleje si považuje toho, že bude moci prožít konkláve přímo v Římě. Už jsme se bavili i o tom, zda budeme jezdit dvakrát denně sledovat barvu kouře na svatopetrské náměstí,“ popisuje pro KT P. Radek Tichý, který byl jako pomocný ceremoniář velmi blízko papeže při jeho poslední veřejné a velmi emotivní liturgii na Popeleční středu. „Když papež po bohoslužbě odcházel ze sakristie do apoštolského paláce, usmíval se. Na jeho tváři bylo vidět, že je rád, že to vše opravdu postupně končí,“ líčí P. Tichý, který si všiml i dojetí nejbližších papežových spolupracovníků, především ceremoniáře Guida Mariniho a sekretáře Georga Gänsweina. Ten se dokonce neubránil slzám.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou