16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Letní jednání katolických biskupů na Velehradě

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/29 Co v nás konkuruje Bohu?, 1.9.2004, Autor: KT KT

Pod vedením předsedy České biskupské konference, olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, probíhalo na Velehradě ve dnech 6. až 7. července letní 55. plenární zasedání ČBK, kterého se účastnilo 14 biskupů českých a moravských diecézí.
Biskupové přivítali širokou mezinárodní shodu nad textem evropské ústavy a pokládají tento dokument za důležitý krok dalšího prohloubení evropské integrace, která je zárukou mírové a pokojné budoucnosti našeho kontinentu. Jako pozitivní vnímají fakt, že budoucí evropská ústava garantuje dialog s církvemi a odvolává se na hodnoty, z nichž Evropská unie vyrůstá. Jako nedostatek odvahy k pravdě však hodnotí skutečnost, že náboženské dědictví není pojmenováno. Evropu formovala podstatným dílem křesťansko-židovská tradice, na kterou můžeme být právem hrdí.
V rámci informací o církvi v dnešní společnosti, které plénu předkládá pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk, analyzovali církevní představitelé výsledky nedávných voleb do Evropského parlamentu a vyslovili politování nad nízkou volební účastí i z řad křesťanů. Se znepokojením vnímají biskupové rovněž vzrůstající vliv komunistů na naší politické scéně.
FARÁŘSKÉ ZKOUŠKY
Biskupové také hovořili o výhledech řešení dosud otevřených otázek ve vztazích mezi církví a státem. Za pozitivní považuje ČBK rodící se konsensus napříč politickým spektrem o možné finanční náhradě - rentě - za církevní majetek zabavený komunisty.
Důležitým tématem zasedání byly některé otázky další formace kněží v duchovní správě. Biskupové schválili zavedení zkoušek pro ustavení faráře. Cílem zkoušky, která vychází z dokumentů učitelského úřadu církve, z Kodexu církevního práva a z rozhodnutí ČBK, je osvědčení připravenosti zastávat úřad faráře. K tomu je potřebná orientace v prioritách a pastoračních potřebách dneška a znalost cest k jejich realizaci, osvojení si praktických předpisů pro výkon úřadu faráře a zároveň lidská zralost.
PROCES SVATOŘEČENÍ HROZNATY
Na žádost plzeňského biskupa Františka Radkovského doporučila ČBK zahájení procesu svatořečení patrona plzeňské diecéze - blahoslaveného Hroznaty. Před osmi stoletími se bl. Hroznata významně zasloužil o rozvoj západočeského regionu, mj. i založením dvou klášterů - v Teplé a v Chotěšově.
Biskupové také hodnotili průběh Středoevropských katolických dnů a výsledky sympozií o manželství a rodině, které byly součástí tohoto mezinárodního projektu. Předsedové biskupských konferencí středoevropských zemí se dohodli na pokračování vzájemné spolupráce.
Více informací naleznete také na http://tisk.cirkev.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou