16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zpráva o východní pouti vytrvalého P. Lízny

3. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/10 Karel Kryl, 3.3.2009, Autor: Pavel Studnička

Dolehla na mě tíseň, ale šel jsem vytrvale – píše v 50. den putování po stopách sv. Cyrila a Metoděje do svého deníku šestašedesátiletý „provokující“ poutník Fratnišek Lízna, farář z Vyšehorek u Mohelnice. Z této jeho druhé, velké pouti vznikla díky obětavé péči skupiny lidí kolem nakladatelství Cesta v rekordním čase výtvarně velmi pěkně upravená kniha Šel jsem však vytrvale.

Jedná se o duchovní pokračování poutního deníku Musím jít dál – ten byl o cestě západním směrem do Compostely. Tentokrát se ovšem neúnavný poutník vydal východním směrem po stopách sv. Cyrila a Metoděje. Kniha je opatřena dvojí předmluvou, doslovem, vysvětlivkami, mapou a plánem cesty. Vlastní deník 65 dnů 1598 km dlouhé cesty Ukrajinou je prostoupen 23 kresbami Markéty Pospíšilové vytvořenými podle fotografií a 30 snímky v závěrečném oddíle. Deník není podrobným cestopisným líčením dvouměsíční pěší cesty od hory Kremenac na východním Slovensku přes Ukrajinu až ke krymskému výběžku Chersonés u Sevastopole, přesto je to líčení autentické, stručné a přesné. Je dokladem o víře a vnímání světa očima řeholníka proslulého svou až nepochopitelnou péčí o lidi na okraji společnosti. František Lízna se každý den modlil za určitého člověka, kterého vylosoval. Jedním z těch vylosovaných byl i Jan Mazanec, jenž se účastnil přípravy knihy a jemuž v úvodním krátkém rozhovoru P. Lízna shrnul ústřední zážitek ze své pouti: „Na co si na Ukrajině nemůžu zvyknout, je obrovský nepořádek, odpadky kolem silnic a velmi primitivní a znečištěné záchody. Na druhé straně jsem se setkal s obrovskou srdečností obzvlášť těch nejchudších lidí. Pohostinnost, srdečnost a velkorysá ochota ihned se rozdělit o jídlo. Aniž bych jakkoli žebral, několikrát mi obyčejní lidé nabízeli peníze. Tohle na Západě nezažiješ. Ale viděl jsem i hodně projevů beznaděje, skepse, nesmyslně okázalého bohatství. Opět mě to přiblížilo k chudým a k lidem, kteří neputují jen dva měsíce jako já, ale třeba celý život, a nemají moc možností to změnit.“ P. František Lízna zřejmě bezděčně svou obdivuhodnou aktivitou prokázal, že Evropa dýchá dvěma plícemi, jak to kdysi zdůraznil slovanský papež Jan Pavel II. František Lízna: Šel jsem však vytrvale dál.

Deník P. Františka Lízny z pouti za sv. Cyrilem a Metodějem (vydala Cesta 2008)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou