26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výstava o Janu Zahradníčkovi v Třebíči

15. 8. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/31 Farní rady, 15.8.2005, Autor: Pavla Krčálová

Začátkem letošního roku uplynulo sto let od narození básníka Jana Zahradníčka a 7. října uběhne čtyřicet let od jeho úmrtí. Muzeum Vysočiny v Třebíči se rozhodlo k oběma výročím uspořádat výstavu, která bude chronologicky mapovat nejen Zahradníčkovo dílo, ale i jeho životní pouť. Ke zhlédnutí jsou zde jeho básnické i prozaické překlady, eseje, úvahy, dokumenty a články, které za svého života napsal. Nechybí ani různá exilová a samizdatová vydání nebo rukopisy sbírek. Pořadatelé expozice nezapomněli ani na četná básníkova přátelství, které přibližují pomocí ukázek z korespondence - například s Janem Čepem, Bedřichem Fučíkem, Jakubem Demlem a mnoha dalšími. Za zmínku stojí i ohlasy básníkova díla ve výtvarném umění, které je na výstavě také možno vidět.

Výstava v třebíčské muzeu potrvá do 9. října a na její samý závěr (ve dnech 7. a 8. října) proběhne dvoudenní konference, na níž vystoupí jak odborníci se svými příspěvky, tak i blízcí příbuzní a přátelé Jana Zahradníčka s osobními svědectvími.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou