26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vrácené skvosty zůstávají

5. 8. 2014

|
Tisk
|

Dvě Rubensova díla, Vyšebrodský oltář a Puchnerova archa se vrací k původním majitelům: augustiniánům, cisterciákům a křižovníkům.

Vydání: 2014/32 Vrácené skvosty zůstávají, 5.8.2014, Autor: Jan Paulas

„Rubensovy obrazy zůstanou v Národní galerii po dobu patnácti let a pak smlouvu pravděpodobně obnovíme,“ říká, co bude dále s obrazy, za řád augustiniánů P. Juan Provecho a zdůrazňuje, že půjde o bezúplatnou zápůjčku. „Domluvili jsme se i na spolupráci, že třeba v případě restaurování obrazů nám galerie bude ochotna pomoci.“ Jediné, co se navenek změní, bude uvedení majitele v popisu obrazu: vlastníkem je česká provincie řádu sv. Augustina.

RUBENS PRO CELÝ NÁROD

„Obrazy patří nejen do majetku našeho řádu, ale i do jeho historie,“ zdůvodňuje dále P. Provecho, proč je důležité mít vzácná díla ve vlastnictví, ačkoli nadále zůstanou v Národní galerii. „Když vznikla česká provincie augustiniánů, bylo jednou z prvních věcí, které tehdejší provinciál Jan Baptista Cristelius udělal, že na poděkování nechal namalovat tyto dva obrazy – a zároveň chtěl, aby jejich autorem byl významný malíř.“ Právě tak se stalo, že slavný vlámský umělec Rubens vytvořil na zakázku pro pražský kostel sv. Tomáše na Malé Straně dvě plátna: Umučení sv. Tomáše a Sv. Augustin. Řád obě díla zpřístupnil veřejnosti již na konci 19. století, kdy je zapůjčil předchůdkyni nynější Národní galerie. „Chceme, aby se na ně mohl zajít podívat celý národ. Navíc jsou v Národní galerii ve větším bezpečí. Mít dnes Rubensovy obrazy doma v klášteře nebo v kostele by bylo nerozumné,“ vysvětluje P. Provecho. Díla vlámského malíře budou i nadále k vidění ve Šternberském paláci v Praze.

Čtyři deskové obrazy Puchnerovy archy je možné obdivovat zase v pražském Anežském klášteře. Na stejném místě zůstane i devět obrazů známého Vyšebrodského oltáře. „Půjde o dlouhodobou zápůjčku a myslím, že je to dobré řešení,“ představuje přístup cisterciáků převor vyšebrodského kláštera P. Justin Jan Berka. „Obrazy budou v důstojných prostorách, a navíc na krásném historickém místě, kde působila 
sv. Anežka,“ dodává.

BEZ STĚHOVÁNÍ

Zřejmě nejcennější díla Národní galerie se tedy v nejbližší době oficiálně stanou majetkem původních vlastníků, přesto je stěhování nečeká. Jejich výčet není ani nijak obsáhlý: augustiniáni získají zpět zmíněné dva Rubensovy obrazy, vyšebrodští cisterciáci devět obrazů Mistra Vyšebrodského cyklu a křižovníci čtyři deskové obrazy Puchnerovy archy. Jejich vrácení už nic nestojí v cestě. Nový ředitel Národní galerie Jiří Fajt minulý týden po schůzce se zástupci řádů totiž ujistil, že vydání těchto děl nebude bránit. Nejen zástupci řádů, ale též tisková mluvčí Národní galerie Eva Kolerusová pak potvrdila „ochotu církevních subjektů ponechat vybraná díla ve stálých expozicích“.

Církve zažádaly ještě o jiné umělecké skvosty, u některých však stále není rozhodnuto. „Další žádosti jsou stále v řešení,“ uvádí mluvčí NG s tím, že „Národní galerie splní svou zákonnou povinnost a v případech, kdy bylo prokázáno, že církevní subjekt byl vlastníkem nárokované věci, je připravena dílo vydat.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou